Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin sľúbil zdravotníkom v prvej línii odmeny

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ruský prezident tiež vyzval občanov, aby boli počas trvania obmedzujúcich nariadení trpezliví.

Moskva 8. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu oznámil, že na odmeny pre zdravotníkov pôsobiacich počas súčasnej pandémie koronavírusu v prvej línii vyčlení vláda desať miliárd rubľov (viac než 121 miliónov eur). Informovala o tom agentúra AFP.

Tieto prostriedky im budú vyplatené v podobe mesačných bonusov. Lekári, ktorí liečia pacientov infikovaných novým koronavírusom, si tak môžu mesačne prilepšiť o ďalších približne 80.000 rubľov (974 eur), zatiaľ čo zdravotné sestry a pracovníci záchrannej služby v prvej línii by mohli dostať mesačnú odmenu vo výške 25.000 - 50.000 rubľov (300 - 600 eur).

Prezident tiež vyzval občanov, aby boli počas trvania obmedzujúcich nariadení trpezliví. "Pre väčšinu ľudí je pobyt medzi štyrmi stenami únavný a bezútešný. Prielom v boji proti vírusu však bude závisieť od našej disciplíny a zodpovednosti. Krajina si prvýkrát v priebehu desaťročí plne uvedomuje, aká dôležitá je práca lekárov a zdravotníkov," povedal Putin počas videohovoru s regionálnymi guvernérmi.

Ruský prezident taktiež nariadil zvýšiť výšku štátneho poistenia zdravotníkov na úroveň príslušníkov ozbrojených síl.

Rusko v stredu oznámilo 1175 nových prípadov ochorenia COVID-19, čím sa celkový počet prípadov v zvýšil na 8672. Epicentrom epidémie je Moskva s 5841 prípadmi. Vírusu v Rusku doteraz podľahlo 63 osôb.