Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin: Svet nesmie zabudnúť na tragédie, akou bola masakra v Odese

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský prezident zmienil aj ďalšiu tragickú udalosť, ktorá sa stala na Ukrajine, keď pozorovateľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nedávno zabila pozemná mína

Soči 2. mája (TASR) - Svetové spoločenstvo nesmie nikdy zabudnúť na tragédie, akou bola v roku 2014 masakra v ukrajinskom meste Odesa, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po dnešnom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Soči, informuje agentúra TASS.

"Ako si určite pamätáte, pred tromi rokmi došlo v Odese k strašnej tragédii, keď ukrajinskí radikálni nacionalisti nahnali (desiatky proruských) bezbranných ľudí do Domu odborov a následne ich tam upálili. Zodpovední však doteraz neboli zistení. Svet nemá právo na to zabudnúť, aby sa podobné udalosti už v budúcnosti neopakovali," povedal Putin.

Ruský prezident zmienil aj ďalšiu tragickú udalosť, ktorá sa stala na Ukrajine, keď pozorovateľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nedávno zabila pozemná mína. Putin zdôraznil, že takéto prípady maria mierotvorné úsilie a zvyšujú napätie. "Toto je dôvod, prečo je potrebné nestranne vyšetriť všetky okolnosti," dodal.

Incident sa stal v druhej polovici apríla v obci Prišib v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Pri výbuchu utrpeli zranenia ďalší dvaja členovia misie OBSE. Podľa bezpečnostných zdrojov z tohto separatistického regiónu stála za incidentom "ukrajinská rozvratná skupina", píše zmienené ruské štátne médium.