Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Putin telefonoval pápežovi, zablahoželal mu k narodeninám

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Kremeľ predtým oznámil, že Putin zaslal pápežovi k narodeninám aj pozdravný telegram a ako dar mu do Vatikánu poslal portrét ruského spisovateľa Fiodora Dostojovského.

Moskva 17. decembra (TASR) - Pápežovi Františkovi k jeho 85. narodeninám v piatok telefonicky zablahoželal aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyzdvihol jeho snahy o upevnenie vzťahov medzi Vatikánom a ruskou pravoslávnou cirkvou a medzi Svätou stolicou a Ruskom. S odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa o tom v piatok informovala agentúra TASS.

Tlačová služba Kremľa vo svojom vyhlásení uviedla, že vzťahy medzi Ruskom a Vatikánom "sa vyznačujú vysokou úrovňou vzájomného porozumenia a podobnosti postojov k mnohým problémom našej doby".

Pápež a Putin sa podľa Kremľa zhodli, že budú "pokračovať v spoločnom úsilí zameranom na presadzovanie základných morálnych a humanitárnych hodnôt". Zdôraznený bol aj význam "konštruktívneho medzináboženského dialógu".

Kremeľ predtým oznámil, že Putin zaslal pápežovi k narodeninám aj pozdravný telegram a ako dar mu do Vatikánu poslal portrét ruského spisovateľa Fiodora Dostojovského, od ktorého narodenia uplynulo v októbri 200 rokov a ktorého dielo František pozná.

Tento telefonát sa uskutočnil len niekoľko dní po tom, ako František oznámil, že má v pláne ďalšie stretnutie s hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi - bolo by v poradí druhé po historickom prvej schôdzke, ktorá sa konala v roku 2016 na Kube.

Išlo o vôbec prvé stretnutie pápeža s najvyšším predstaviteľom ruskej pravoslávnej cirkvi od veľkej schizmy v roku 1054 – rozkolu, ktorý rozdelil kresťanstvo na západnú a východnú vetvu. Obaja vtedy deklarovali svoju ochotu spolupracovať.

František vo svojom vyhlásení začiatkom decembra spresnil, že sa na budúci týždeň plánuje stretnúť s vyslancom ruskej pravoslávnej cirkvi, aby sa dohodol na "možnom stretnutí" s patriarchom Kirillom.

Okrem toho František pri návrate z návštevy Cypru a Grécka novinárom na palube lietadla povedal: "Som ochotný ísť do Moskvy a viesť dialóg s bratom (patriarchom Kirillom)."

Oddelenie Moskovského patriarchátu pre vonkajšie vzťahy s cirkvami však podľa agentúry TASS informácie o takýchto diskusiách na bilaterálnej úrovni nepotvrdilo s tým, že sa o tom ani teraz nehovorilo.