Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Putin telefonoval s Macronom,zopakoval požiadavku bezpečnostných záruk

Na archívnej ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Macronove vyjadrenia bezprostredne po telefonáte s Putinom médiá nepriniesli.

Moskva/Paríž 14. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil v utorkovom telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom potrebu čo najskorších rokovaní o bezpečnostných zárukách pre Rusko zo strany Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa.

Putin požiadal o "právne záväzné záruky, ktoré by vylúčili ďalšie rozširovanie NATO smerom na východ a taktiež rozmiestnenie zbraní ohrozujúcich Rusko v jeho susedných krajinách, predovšetkým na Ukrajine". Upozornil tiež, že Ukrajina získava zo Západu moderné zbrane, čo predstavuje "priame ohrozenie bezpečnosti Ruska".

Šéf Kremľa podľa agentúry AP obvinil Ukrajinu z "úmyselného zhoršovania situácie na línii kontaktu" so separatistickými republikami v Donbase, pričom ju v týchto aktivitách "podporuje viacero západných krajín".

Macronove vyjadrenia bezprostredne po telefonáte s Putinom médiá nepriniesli. Podľa vyhlásenia Kremľa sa prezidenti dohodli na pokračovaní osobných kontaktov. Ich utorkový rozhovor bol siedmym v tomto roku.

Ruský prezident v uplynulých dňoch opakovane vyzval NATO, aby poskytlo Rusku právne záväzné dlhodobé bezpečnostné záruky. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzitým informoval, že Rusko tento týždeň odovzdá Spojeným štátom diplomatickou cestou svoje návrhy bezpečnostných záruk.

Otázku bezpečnostných záruk rozoberal Putin aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom počas ich minulotýždňového videohovoru a tiež s britským premiérom Borisom Johnsonom v pondelkovom telefonáte.

Ako pripomína agentúra DPA, Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100.000 ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky odmieta a namiesto toho obviňuje Kyjev z rozmiestňovania svojich síl až k územiam na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.