Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Putin tvrdí, že chce obnoviť mierové rokovania, má však podmienky

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Foto: TASR-AP

Rusko spochybňuje legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pretože Kyjev oznámil, že pre prebiehajúcu vojnu s Ruskom sa tento rok nebudú konať prezidentské voľby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva/Kyjev 24. mája (TASR) – Mierové rokovania s Ukrajinou je potrebné obnoviť, no Rusko bude rokovať iba s legitímnym vedením v Kyjeve, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters.

Putin navštívil bieloruskú metropolu Minsk, kde dva dni rokoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom a o výsledkoch informoval počas tlačovej konferencie.

Rusko spochybňuje legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pretože Kyjev oznámil, že pre prebiehajúcu vojnu s Ruskom sa tento rok nebudú konať prezidentské voľby.

Ruský prezident dodal, že pri mierových rokovaniach je potrebné zohľadniť súčasnú situáciu na bojisku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil Putinove vyhlásenia o mierových rokovaniach za pokus o narušenie mierového summitu, ktorý sa uskutoční v polovici júna vo Švajčiarsku.

Putin tiež vyhlásil, že ruské cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami nie sú eskaláciou konfliktu, pretože Rusko ich údajne vykonáva pravidelne. Jediným rozdielom je podľa šéfa Kremľa to, že tentoraz sa na nich zúčastňuje aj Bielorusko.

Lukašenko s Putinom tiež prisľúbili posilnenie spolupráce v oblasti priemyslu a technológií. Tento krok má obom krajinám pomôcť bojovať proti sankciám, ktoré na obe krajiny uvalil Západ.