Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin údajne nemá nič proti členstvu Ukrajiny v EÚ

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin reční na Medzinárodnom ekonomickom fóre v ruskom Petrohrade v piatok 17. júna 2022. Foto: TASR/AP

Nevadí nám to. Je suverénnym rozhodnutím každej krajiny vstúpiť alebo nevstúpiť do ekonomických aliancií, povedal Putin počas diskusie na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

Moskva 17. júna (TASR) - Podľa piatkových vyjadrení ruského prezidenta Vladimira Putina Rusko nemá zásadné námietky proti vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nevadí nám to. Je suverénnym rozhodnutím každej krajiny vstúpiť alebo nevstúpiť do ekonomických aliancií," povedal Putin počas diskusie na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

"Na rozdiel od Severoatlantickej aliancie (NATO) nie je EÚ vojenská organizácia, ani politický blok," dodal šéf Kremľa s tým, že otázku, či je členstvo Ukrajiny aj v záujme Únie, by si mala vyriešiť sama EÚ.

"Ekonomická situácia Ukrajiny je taká, že bude potrebovať veľmi veľké dotácie," povedal Putin, ktorý vedie už takmer štyri mesiace vojnu proti tomuto susednému štátu.

Európska komisia v piatok odporučila udeliť kandidátsky štatút Ukrajine a Moldavsku. O štatút kandidátskej krajiny požiadalo po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu aj Gruzínsko. Brusel však navrhol Tbilisi poskytnúť európsku perspektívu a až v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút.