Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin udelil Seagalovi ocenenie za rozvoj medzinárodnej spolupráce

Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s americkým hercom Stevenom Seagalom v Kremli v Moskve počas slávnostného udeľovania ruského pasu, 25. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Seagal často navštevuje Rusko, pričom v roku 2014 podporil aj ruskú anexiu polostrova Krym. V auguste vycestoval do Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, aby sa stretol s proruskými separatistami.

Moskva 28. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin udelil americkému hercovi Stevenovi Seagalovi ocenenie za jeho prínos v oblasti posilňovania medzinárodnej spolupráce. Uvádza sa to v dekréte, ktorý v pondelok zverejnila Moskva, píše agentúra AFP.

Seagal, niekdajšia hviezda hollywoodskych akčných filmov, je už celé desaťročia otvoreným podporovateľom Putina, ktorý mu v roku 2016 udelil ruské štátne občianstvo aj odovzdal ruský pas.

Teraz si tento 70-ročný herec od ruského prezidenta prevzal Rad priateľstva, ktorý je jedným z najvyšších ruských štátnych vyznamenaní. Dostal ho za svoj "významný prínos k rozvoju medzinárodnej kultúrnej a humanitárnej spolupráce".

AFP pripomína, že toto ocenenie v minulosti získali napríklad aj bývalý minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson či súčasný prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

Seagal často navštevuje Rusko, pričom v roku 2014 podporil aj ruskú anexiu polostrova Krym. V auguste vycestoval do Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, aby sa stretol s proruskými separatistami. Navštívil aj zničenú väznicu v tamojšom meste Olenivka, kde pri júlovom útoku zahynuli desiatky ukrajinských vojenských zajatcov. Z tohto útoku sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

V roku 2018 sa Seagal stal osobitným zástupcom ruského ministerstva zahraničných vecí pre humanitárne vzťahy s USA. Britská spravodajská stanica Sky News pripomína, že v roku 2021 zase získal členstvo v ruskej prokremeľskej politickej strane Spravodlivé Rusko - Za pravdu.

Ukrajina hercovi v roku 2017 zakázala - z dôvodu ohrozenia národnej bezpečnosti - vstup na svoje územie po dobu nasledovných piatich rokov.