Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Premiér Mišustin sa vďaka Putinovi stal stálym členom Rady bezpečnosti

Michail Mišustin, archívna snímka. Foto: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Krátko po oznámení Putinových zámerov podal premiér Dmitrij Medvedev demisiu. Odstúpila aj jeho vláda.

Moskva 16. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, na základe ktorého sa nový predseda vlády Michail Mišustin stal stálym členom Rady bezpečnosti Ruskej federácie, uviedol vo štvrtok Kremeľ na svojej internetovej stránke. Informovala o tom agentúra TASS.

Stalo sa tak v deň, keď Putin podpísal výnos o vymenovaní Mišustina za premiéra.

Putin podpísal menovací dekrét po tom, ako Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, schválila kandidatúru Mišustina na post predsedu vlády, ktorú do parlamentu predložil prezident.

Mišustin sa stal premiérom deň po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav, v ktorom navrhol rad zmien a dodatkov do ústavy Ruskej federácie. Podľa Putinovej predstavy by tieto zmeny mali viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády pri súčasnom zachovaní Ruska ako silnej prezidentskej republiky. Nové právomoci by mal získať aj parlament.

Krátko po oznámení týchto Putinových zámerov podal premiér Dmitrij Medvedev demisiu. Odstúpila aj jeho vláda.

Nový predseda vlády musí teraz v súlade s ústavou najneskôr do týždňa predložiť prezidentovi zoznam svojich kandidátov na jednotlivé posty podpredsedov vlády a federálnych ministrov.

Pokiaľ ide o Medvedeva, Putin vo štvrtok podpísal výnos o vytvorení postu námestníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie a ďalším výnosom do nej vymenoval Dmitrija Medvedeva.