Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin: Útok na Moskvu bol odvetou za ruský útok na sídlo rozviedky

Ruský prezident Vladimir Putin počúva hlavu Republiky Sacha (Jakutsko) Aisena Nikolajeva počas ich stretnutia v Kremli v Moskve, Rusko, v pondelok 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Moskva v utorok ráno zažila niekoľko útokov bezpilotných lietadiel: tri z nich zasiahli bytové domy, zatiaľ čo ostatné boli údajne zostrelené.

Moskva 30. mája (TASR) — Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že raňajší útok dronov na Moskvu bol odvetou Kyjeva za nedávny útok ruských síl na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Samotná Ukrajina pritom zodpovednosť za utorkový útok na Moskvu popiera. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že toto Putinovo vyjadrenie zverejnili ruské štátne tlačové agentúry.

RFE/RL poukázala na to, že Moskva sa prvýkrát prihlásila k tomu, že pred niekoľkými dňami zaútočila na sídlo hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Kyjev o takomto útoku ani neinformoval.

Podľa Putina sa Ukrajina vyslaním ôsmich dronov na Moskvu a okolitý región pokúsila "zastrašiť" Rusko a ruských občanov.

Putin sa k úderom na Rusko vôbec prvýkrát vyjadril takmer okamžite po tom, ako k nim došlo. Povedal, že Kyjev úmyselne zaútočil na civilné ciele a označil to za terorizmus.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Kyjev uskutočnil "teroristický útok" ôsmimi bezpilotnými lietadlami "na objekty v meste Moskva". Tri z nich boli vyradené systémami elektronického boja a odchýlili sa od plánovaných cieľov — zrejme preto zasiahli tri bytové domy v oblasti na juhozápade Moskvy.

V tlačovej správe ruského ministerstva obrany zverejnenej na platforme Telegram sa píše, že ďalších päť dronov zostrelil raketový systém zem-vzduch Pancir-S v Moskovskej oblasti.

Ruský prezident vo svojom vyhlásení uviedol, že protivzdušná obrana Moskvy počas bezprecedentného útoku dronov fungovala "normálne, uspokojivo", i keď priznal, že ešte je na čom pracovať.

Vo svojej reakcii Putin tiež upozornil, že útokmi dronmi na Moskvu je Rusko tlačené k odvetným akciám, ktoré však nešpecifikoval.

Okrem toho Putin vo svojom vyhlásení tvrdil, že útoky ruskej armády na ciele na Ukrajine sa od ukrajinských líšia tým, že "sa vykonávajú vysoko presnými zbraňami".

RFE/RL pripomenula, že Ruskom použité bomby, rakety a úlomky z nich pravidelne zasahujú civilné ciele na Ukrajine. Moskva tieto svoje vojenské akcie takmer nikdy nekomentovala, pri zriedkavých príležitostiach, keď tak urobila, len uviedla, že sa nezameriava na civilné ciele.

Moskva v utorok ráno zažila niekoľko útokov bezpilotných lietadiel: tri z nich zasiahli bytové domy, zatiaľ čo ostatné boli údajne zostrelené. Jeden z dronov údajne pristál v blízkosti Putinovej rezidencie v Novo-Ogariove.