Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Putin: Útoky na ukrajinské mestá sú odvetou za výbuch Kerčského mosta

Polícia v pondelok 10. októbra 2022 kontroluje miesto ruského ostreľovania v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

V prípade pokusov o spáchanie teroristických činov na našom území, bude reakcia Ruska tvrdá, uviedol Putin.

Moskva 10. októbra (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ak budú (ukrajinské) útoky voči Rusku pokračovať, odozva bude tvrdá," hrozil Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. "Reakcia bude rovnakého rozsahu ako sú hrozby voči Rusku," dodal.

"V prípade pokusov o spáchanie teroristických činov na našom území, bude reakcia Ruska tvrdá," uviedol. Kyjev tiež obvinil z pokusu o bombový útok na plynovod TurkStream, píše na svojom webe stanica Sky News.

Šéf Kremľa uviedol, že pondelkové útoky na Ukrajinu boli koordinované a ich cieľom boli "energetické, vojenské a komunikačné zariadenia". Masívny útok raketami dlhého doletu na ukrajinské ciele podľa neho odporučilo ruské ministerstvo obrany.

Podľa ukrajinskej armády Rusi do útokov nasadili aj samovražedné drony iránskej výroby, ktoré prileteli z územia Bieloruska, píše AFP.

Ranné útoky zasiahli Kyjev a mnohé ďalšie mestá po celej Ukrajine. Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 83 rakiet, z ktorých 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana, uviedli podľa BBC ukrajinské vzdušné sily.

Konečná bilancia obetí ruských útokov zatiaľ nie je známa. Doterajšie správy hovoria o minimálne piatich mŕtvych a vyše 20 zranených.