Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin v Kaliningrade: Na Ukrajine začala vznikať protiruská enkláva

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na stretnutí s víťazmi kultúrnej, vedeckej a športovej študentskej súťaže v Rusku, vo vzdelávacom komplexe v Kaliningrade 1. septembra 2022. Foto: TASR/AP

V rámci návštevy Kaliningradskej oblasti sa Putin pri príležitosti začiatku školského roka stretol so žiakmi jednej zo škôl a odpovedal na ich otázky.

Moskva 1. septembra (TASR) - Na Ukrajine začala vznikať "protiruská enkláva", ktorá ohrozuje Rusko. Vyhlásil to vo štvrtok šéf Kremľa Vladimir Putin počas návštevy ruskej exklávy Kaliningrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V rámci návštevy Kaliningradskej oblasti sa Putin pri príležitosti začiatku školského roka stretol so žiakmi jednej zo škôl a odpovedal na ich otázky. Tie sa týkali rôznych oblastí od objavovania vesmíru až po ruskú inváziu na Ukrajinu.

Misiou ruských vojakov na Ukrajine je podľa Putina zastaviť vojnu medzi Kyjevom a separatistickými oblasťami na východe Ukrajiny. "Samozrejme (je misou ruských vojakov) aj ochrániť samotné Rusko, pretože na území súčasnej Ukrajiny začali vytvárať protiruskú enklávu, ktorá ohrozuje našu krajinu," povedal Putin žiakom.

K Putinovej návšteve Kaliningradskej oblasti prišlo v čase zvýšeného napätia medzi Ruskom a západnými krajinami, ktoré vyvolala vojna na Ukrajine. Oblasť pritom nehraniční s Ruskom, ale je vtesnaná medzi dve krajiny NATO, Litvu a Poľsko, ktoré obe v konflikte podporujú Ukrajinu.

Červená armáda dobyla Kaliningrad, ktorý bol dovtedy súčasťou nemeckého územia, ku koncu druhej svetovej vojny. Územie Kaliningradskej oblasti bolo oddelené od zvyšku Ruska po tom, čo Litva po rozpade Sovietskeho zväzu nadobudla nezávislosť.

Rusko v auguste rozmiestnilo v Kaliningrade tri bojové stíhačky vyzbrojené hypersonickými strelami.