Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Putin v Saudskej Arábii rokoval s korunným princom bin Salmánom

Ruský prezident Vladimir Putin a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán počas rozhovorov v Rijáde v Saudskej Arábii 6. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Putinova návšteva krajín Perzského zálivu je prvá zahraničná cesta ruského prezidenta od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu do krajín, ktoré nie sú spojencom Ruska.

Rijád 6. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu večer do Saudskej Arábie a rokoval s korunným princom Muhammadom bin Salmánom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Nič nemôže narušiť rozvoj našich priateľských vzťahov," uviedol prezident a s bin Salmánom sa zhodli, že ďalšie vzájomné stretnutie sa uskutoční v Moskve.

"Máme pred sebou veľké príležitosti, ktoré môžeme využiť na dôležitú prácu pre prospech celého sveta," uviedol bin Salmán.

Putin v stredu navštívil aj Spojené arabské emiráty (SAE) a rokoval s ich najvyšším predstaviteľom šejkom Muhammadom bin Zájidom Ál Nahjánom. Štátna tlačová agentúra emirátov WAM uviedla, že rozhovory sa zameriavali aj na vývoj situácie v Pásme Gazy.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) pózuje s prezidentom Spojených arabských emirátov (SAE) šejkom Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom (vpravo) pred ich stretnutím v Abú Zabí 6. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


Putinova návšteva krajín Perzského zálivu je prvá zahraničná cesta ruského prezidenta od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu do krajín, ktoré nie sú spojencom Ruska ako napríklad Bielorusko, Čína a Kazachstan. Diplomatické kontakty Kremľa sú od začiatku invázie na Ukrajinu obmedzené.