Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin počas telefonátu s Erdoganom kritizoval Kyjev za použitie dronov

Ruský prezident Vladimír Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení Kremľa sa zdôrazňuje, že Putin poukázal na nutnosť, aby sa Kyjev vzdal pokusov o násilné ovplyvňovanie diania v oblasti Donbasu.

Moskva 3. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval v piatok Kyjev za nasadenie tureckých bezpilotných lietadiel v oblasti konfliktu s proruskými separatistami v Donbase.

Putin v piatok počas telefonátu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom uviedol, že Kyjev má za cieľ porušiť mierové dohody "provokatívnymi" vojenskými akciami v zóne konfliktu, a to "vrátane použitia bezpilotných lietadiel Bayraktar", ktoré vyrába Turecko.

Tlačová služba Kremľa informovala, že telefonát prezidentov sa uskutočnil z iniciatívy tureckej strany, pričom Putin a Erdogan hovorili o vývoji turecko-ruských vzťahov, o kríze medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ale aj o situácii na Ukrajine, v Líbyi a Sýrii.

Putin v súvislosti s témou Ukrajiny upriamil pozornosť na skutočnosť, že Kyjev podľa Ruska pokračuje "vo svojej deštruktívnej línii zameranej na narušenie minských (mierových) dohôd". Svedčí o tom aj provokatívna aktivita ukrajinských ozbrojených síl v zóne konfliktu, vrátane použitia bezpilotných lietadiel Bayraktar.

Vo vyhlásení Kremľa sa zdôrazňuje, že Putin poukázal na nutnosť, aby sa Kyjev vzdal pokusov o násilné ovplyvňovanie diania v oblasti Donbasu.

Putin a Erdogan tiež vyjadrili obojstrannú spokojnosť s úrovňou vzájomnej interakcie s cieľom stabilizovať situáciu a nastoliť mierový proces v Sýrii. "Armády oboch krajín budú pokračovať v spolupráci v zóne deeskalácie" v Idlibe a v údolí rieky Eufrat, uviedla tlačová služba Kremľa.