Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Putin v telefonáte vyzval Západ, aby prestal vyzbrojovať Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin rozpráva počas stretnutia Rady zákonodarcov pod Ruským federálnym zhromaždením v Petrohrade 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP informovala, že Putin v telefonáte s Macronom obvinil ukrajinské sily z páchania vojnových zločinov, pričom upozornil, že štáty EÚ tieto zločiny ignorujú.

Paríž/Moskva 3. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval Západ, aby prestal dodávať zbrane Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia zverejneného tlačovou službou Kremľa Putin povedal, že Rusko je "napriek nedôslednosti a nepripravenosti Kyjeva na serióznu prácu" na rokovaniach "stále otvorené dialógu".

Ruský prezident Macrona informoval o priebehu tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine a o evakuácii civilistov uviaznutých v oceliarňach Azovstaľ v prístanvom meste Mariupol.

Podľa Kremľa sa táto evakuácia uskutočňuje v súlade s dohodou dosiahnutou na stretnutí Putina s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, ktoré sa konalo 26. apríla v Moskve.

Agentúra AFP informovala, že Putin v telefonáte s Macronom obvinil ukrajinské sily z páchania vojnových zločinov, pričom upozornil, že štáty EÚ tieto zločiny ignorujú.

Západ podľa Putina necháva bez reakcie aj "masívne ostreľovanie miest a obcí Donbasu, v ktorého dôsledku sú zabíjaní civilisti".

Putin tiež Macronovi povedal, že "Západ by mohol pomôcť zastaviť tieto zverstvá," ak by vyvinul tlak na vládu v Kyjeve a zastavil dodávky zbraní Ukrajine.

Francúzska spravodajská televízia BFM uviedla, že rozhovor prezidentov trval viac ako dve hodiny.

AFP pripomenula, že od decembra minulého roku Macron a Putin hovorili spolu takmer 20-krát, z toho osemkrát od 24. februára, keď Rusko začalo invíziu na Ukrajinu.

Od začiatku apríla, keď boli zverejnené zábery svedčiace o masakrách civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti, Macron a Putin spolu nekomunikovali.

Ruský prezident však 25. apríla formou telegramu zablahoželal Macronovi k znovuzvoleniu v prezidentských voľbách. Zaželal mu veľa úspechov a "dobré zdravie", čo mnohí diskutéri na sociálnych sieťach označili za možnú skrytú vyhrážku v štýle zápornej postavy z filmov o agentovi Jamesovi Bondovi, poznamenala AFP.

Macron minulú sobotu telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému oznámil, že Francúzsko "posilní" vojenskú aj humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.