Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu

Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022. Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore k národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Foto: TASR - AP

Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Moskva 21. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Oznámil to vo svojom prvom príhovore národu od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Putin uviedol, že podpísal dekrét o čiastočnej mobilizácii, ktorý má vstúpiť do platnosti v stredu. "Hovoríme o čiastočnej mobilizácii, čo znamená, že brannej povinnosti budú podliehať len občania, ktorí sú momentálne v zálohe, a predovšetkým tí, ktorí slúžili v ozbrojených silách a majú určitú vojenskú špecializáciu a relevantné skúsenosti," zdôraznil ruský prezident.

Čiastočná mobilizácia je "plne adekvátna hrozbám, ktorým čelíme, a to chrániť našu vlasť, jej suverenitu a územnú celistvosť a zaistiť bezpečnosť našich ľudí i ľudí na oslobodených územiach", dodal Putin.



Referendá o pričlenení sa k Rusku, v termíne od 23. do 27. septembra, ohlásili v utorok predstavitelia proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, označili ich za "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Francúzsko, Nemecko a mnohé ďalšie západné krajiny. Význam oznámenia týchto referend spochybnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruskí vojaci, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Putin: Rusko odpovie všetkými prostriedkami, ak bude jeho územie ohrozené


Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ráno v televíznom prejave k národu vyhlásil, že Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii", ak bude územná celistvosť Ruska ohrozená. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Putin v prejave zároveň obvinil Západ, že sa snaží "zničiť" Rusko.

"Keď bude územná celistvosť našej krajiny ohrozená, určite použijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili Rusko a našich ľudí. Toto nie je bluf," varoval podľa agentúry AFP Putin. Dodal, že cieľom Západu je "oslabiť, rozdeliť a nakoniec zničiť našu krajinu".

Putinov príhovor nasledoval deň po tom, čo Ruskom ovládané oblasti na východe a juhu Ukrajiny ohlásili plány na uskutočnenie referend o pripojení k Rusku. Kremeľ podporuje snahy o pričlenenie týchto oblastí - Luhanskej a Doneckej a čiastočne aj Chersonskej a Záporožskej - k Rusku. Tento vývoj situácie vyostrí vojnu, v ktorej sa v posledných týždňoch darí Ukrajine, analyzuje AP.

Putin obvinil Západ z "jadrového vydierania" a zmienil sa o "vyhláseniach niektorých vysokopostavených predstaviteľov popredných štátov NATO o možnosti použitia jadrových zbraní hromadného ničenia proti Rusku".

Podoľak: Mobilizácia v Rusku bola predvídateľná

Mobilizácia v Rusku bola predvídateľným krokom, ktorý sa stane mimoriadne nepopulárnym, a len zdôrazňuje, že vojna na Ukrajine neprebieha podľa plánu Moskvy. Pre tlačovú agentúru Reuters to v stredu povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

Podoľak v SMS správe pre Reuters napísal, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží presunúť vinu za začatie "nevyprovokovanej vojny" a za následnú zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu ľudí v Rusku na Západ.

Poradca prezidenta takto reagoval na televízny prejav Putina k národu, v ktorom ruský líder v stredu ráno oznámil čiastočnú mobilizáciu v Rusku. Moskva už takmer sedem mesiacov vedie útočnú vojnu na Ukrajine, ale na bojiskách momentálne zaznamenáva straty. Čiastočná mobilizácia sa má podľa Putina začať už v priebehu stredy.

Ukrajinský vojak pomáha v pondelok 12. septembra 2022 zranenému spoluvojakovi na ceste na oslobodenom území v Charkovskej oblasti na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Putin takisto vyhlásil, že ak bude ohrozená územná celistvosť Ruska, Moskva odpovie "všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii". Putin vo svojom stredajšom prejave zároveň obvinil Západ, že sa snaží "zničiť" Rusko.

Putinov príhovor nasledoval deň po tom, ako Ruskom ovládané oblasti na východe a juhu Ukrajiny ohlásili plány na uskutočnenie referend o pripojení k Rusku. Kremeľ podporuje snahy o pričlenenie týchto oblastí - Luhanskej a Doneckej a čiastočne aj Chersonskej a Záporožskej - k Rusku.