Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Putin vyslal do medzinárodných vôd fregatu s hypersonickými strelami

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom (vľavo na obrazovke) a kapitánom fregaty triedy Admirál Gorškov Igorom Krochmalom 4. januára 2023 v Moskve. Foto: TASR - AP

Rusko, Čína a USA sa v súčasnosti pretekajú vo vývoji hypersonických zbraní, ktoré vďaka svojej rýchlosti a manévrovateľnosti dávajú útočiacim silám značnú výhodu nad protivníkom.

Moskva 4. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyslal fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon) na cvičenia do Atlantického a Indického oceánu i Stredozemného mora. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Putin to oznámil vo videorozhovore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a kapitánom lode Igorom Krochmalom.

"Tentokrát je táto loď vybavená najnovším hypersonickým raketovým systémom 'Zirkón', ktorý nemá obdoby," povedal Putin. Dodal, že členom posádky želá úspechy "v ich službe pre dobro vlasti".

Podľa ruského prezidenta umožnia takéto účinné zbrane spoľahlivú ochranu Ruska a jeho národných záujmov pred možnými vonkajšími hrozbami, napísali ruské médiá, na ktoré sa odvolala agentúra AFP.

Hypersonické rakety Zirkón dokážu podľa Šojgua prekonať akýkoľvek systém protiraketovej obrany. Spresnil, že tieto strely letia deväťkrát rýchlejšie ako zvuk a majú dosah vyše 1000 kilometrov.

Rusko, Čína a USA sa v súčasnosti pretekajú vo vývoji hypersonických zbraní, ktoré vďaka svojej rýchlosti a manévrovateľnosti dávajú útočiacim silám značnú výhodu nad protivníkom, vysvetľuje Reuters. Cieľ hypersonickej rakety je pre protivzdušnú obranu oveľa ťažšie vypočítať ako v prípade medzikontinentálnych balistických striel.