Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin vysvetľoval premiérovi Draghimu, ako platiť za plyn v rubľoch

Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Draghi "zdôraznil, že dôležité je čo najskôr zaviesť prímerie", uviedol jeho úrad. Dodal, že obaja lídri sa dohodli, že bude dobré zostať v kontakte.

Rím 30. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vysvetľoval v stredu v telefonáte talianskemu premiérovi Mariovi Draghimu systém platenia za ruský zemný plyn v rubľoch. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Rusko oznámilo, že kvôli západným finančným sankciám súvisiacim s Ukrajinou plánuje vyžadovať platby za svoj export energií radšej v rubľoch, než ako obvykle v eurách či dolároch.

Taliansko je silno závislé od ruského plynu a Draghi tento návrh predtým odmietol. Vo vyhlásení jeho úradu sa neuvádzalo, ako premiér reagoval na Putinovo vysvetlenie, ako bude tento systém platenia fungovať.

"Rozhovor sa zameriaval na rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou a na ich najnovší vývoj," napísal Draghiho úrad vo vyhlásení. Bol to prvý takýto telefonický rozhovor Draghiho a Putina odvtedy, čo Rusko spustilo 24. februára inváziu na Ukrajinu, pripomenula agentúra Reuters.

Draghi "zdôraznil, že dôležité je čo najskôr zaviesť prímerie", uviedol jeho úrad. Dodal, že obaja lídri sa dohodli, že bude dobré zostať v kontakte.

Premiér Draghi je bývalý guvernér Európskej centrálnej banky (ECB) a niekdajší guvernér Talianskej národnej banky.

Agentúra AFP medzitým informovala, že Putin v stredu nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi povedal, že európske spoločnosti môžu za ruský plyn aj naďalej platiť v eurách, a nie v rubľoch, ako bolo predtým oznámené.