Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin vyznamenal policajtov, ktorí zasahovali pri prestrelke v Perme

Na snímke dopravný policajt Konstantin Kalinin hovorí 21. septembra 2021 v Perme. Foto: TASR/AP

Strelcom bol jeden zo študentov školy, 18-ročný Timur Bekmansurov, ktorého zranili pri zatýkaní.

Moskva 22. septembra (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal dvoch dopravných policajtov, ktorí v pondelok zasahovali pri prestrelke na univerzite v meste Perm na východe európskej časti Ruska. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Konstatinovi Kalininovi, ktorý spacifikoval útočníka Timura Bekmansurova, udelil Putin vyznamenanie za odvahu. Jeho kolega Vladimirov Makarov dostal od prezidenta medailu za ochranu verejného poriadku za to, že organizoval evakuáciu ľudí z budovy univerzity.

Vo výnose o vyznamenaní príslušníkov polície sa píše, že obaja muži preukázali odvahu, chrabrosť a obetavosť.

Ruský minister vnútra Vladimir Kolokoľcev navyše oboch policajtov povýšil – Kalinin dostal hodnosť poručíka a Makarov kapitána, píše RIA Novosti.

Ruské ministerstvo vnútra už predtým informovalo, že na miesto incidentu, ako prví dorazili príslušníci dopravnej polície. Makarov na mieste začal s evakuáciou ľudí, zatiaľ čo Kalinin vstúpil do budovy univerzity, kde uvidel ozbrojeného muža. Ten napadol Kalinina, ktorý odpovedal protiútokom a strelca zranil. Následne Kalinin útočníka spacifikoval a poskytol mu prvú pomoc.

K streľbe v areáli Permskej štátnej univerzity (PGU) došlo v pondelok okolo 11.00 h miestneho času, keď sa tam nachádzalo približne 3000 študentov. Útok si vyžiadal šesť obetí a 43 zranených.

Strelcom bol jeden zo študentov školy, 18-ročný Timur Bekmansurov, ktorého zranili pri zatýkaní. Podľa agentúry TASS mal Bekmansurov povolenie na držbu poľovníckej zbrane, ktorú si zaobstaral v máji tohto roka. Ruský vyšetrovací výbor (Sledkom) začal proti nemu viesť trestné stíhanie pre vraždu.