Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval Arménsko a Azerbajdžan na vyriešenie územných sporov

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - AP

Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom eskalovala minulý týždeň. Boje si vyžiadali najmenej 200 obetí.

Moskva 20. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že Moskvu znepokojili najnovšie boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Šéf Kremľa zároveň obe krajiny vyzval, aby rokovali o riešeniach ich územných sporov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Chcem zdôrazniť, že akékoľvek konfliktné scenáre medzi nám blízkymi krajinami nás vážne znepokojujú... Vyzývame všetkých, aby zachovali zdržanlivosť, dôsledne dodržiavali prímerie a trojstranné vyhlásenia lídrov Ruska, Azerbajdžanu a Arménska," povedal Putin.

Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom eskalovala minulý týždeň. Boje si vyžiadali najmenej 200 obetí. Išlo o najhoršiu vojenskú eskaláciu medzi týmito postsovietskymi krajinami od druhej vojny o Náhorný Karabach z jesene 2020, počas ktorej zahynulo viac ako 6500 ľudí.

Táto výzva ruského prezidenta prichádza po tom, ako americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok diskutoval s rezortnými kolegami z Arménska a Azerbajdžanu Araratom Mirzojanom a Džejhunom Bajramovom o ďalších krokoch v súvislosti s obnovením bojov medzi oboma krajinami, všíma si AFP.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v nedeľu odsúdila útoky Azerbajdžanu na Arménsko, pričom ich označila za "protiprávne".

Rastúca diplomatická angažovanosť Washingtonu v tejto oblasti spochybňuje sprostredkovateľskú úlohu Moskvy v regióne, komentuje AFP.