Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval Macrona, aby ukončil diskrimináciu stanice RT

Ruský prezident Vladimír Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku je RT úradmi a tlačovými organizáciami dlhodobo obviňovaná z toho, že slúži propagandistickému krídlu Kremľa.

Moskva 21. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Francúzsko, aby ukončilo "diskrimináciu" ruskej štátnej televíznej stanice RT (bývalý názov Russia Today), ktorú západné krajiny obviňujú z rozširovania dezinformácií a prokremeľskej propagandy.

Putin počas utorkového telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom "vyjadril nádej, že tejto ruskej stanici budú poskytnuté rovnaké príležitosti na fungovanie bez diskriminácie, aké majú francúzske médiá v Rusku", informuje tlačová agentúra AFP.

Televízna stanica RT začala vysielať v anglickom jazyku v roku 2005, neskôr svoje portfólio rozšírila o francúzsky, španielsky, nemecký a arabský servis, ako aj o vlastné internetové stránky.

Vo Francúzsku je RT úradmi a tlačovými organizáciami dlhodobo obviňovaná z toho, že slúži propagandistickému krídlu Kremľa. Jej reportéri sa sťažujú, že im je odopieraná akreditácia na pokrývanie diania v Elyzejskom paláci, sídle francúzskeho prezidenta.

V Spojených štátoch je od RT vyžadované, aby sa registrovala ako "zahraničný agent", zatiaľ čo britské úrady sa jej vyhrážajú odňatím vysielacej licencie, píše AFP. Pobaltské štáty Litva a Lotyšsko, ktoré susedia s Ruskom, túto stanicu zakázali.

Webový videoportál YouTube.com tento týždeň zablokoval novú platformu RT po tom, ako už v priebehu roka odstránil jej nemecké kanály RT DE a Der Fehlende Part (Chýbajúca časť).

Stanicu prevádzkuje štátom vlastnená tlačová agentúra RIA Novosti. Používa káblový, satelitný aj internetový prenos. Prvotným zámerom jej zriadenia bola snaha ruskej vlády vylepšiť imidž Ruska v zahraničí.

Putin a Macron v utorok hovorili aj o ruskom návrhu zmluvy o bezpečnostných zárukách. Venovali sa tiež otázke zastavenia bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.