Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval na okamžité rokovania s NATO, žiada bezpečnostné záruky

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Západ už niekoľko týždňov obviňuje Kremeľ z plánovania útoku na Ukrajinu a zo zhromažďovania vojakov pri jej hraniciach.

Moskva 14. decembra (TASR) - Rusko chce "okamžite" rokovať s NATO o bezpečnosti vo svojom regióne, povedal v utorok ruský prezident Vladimir Putin svojmu fínskemu náprotivkovi Saulimu Niinistöovi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Putin počas telefonátu s fínskym prezidentom "zopakoval, že je potrebné okamžite začať rokovania so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou s cieľom stanoviť medzinárodné právne záruky bezpečnosti Ruska". Moskva okrem iného požaduje zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ, ako aj rozmiestňovania vojenskej techniky v susedných štátoch vrátane Ukrajiny.

Šéf Kremľa tiež obvinil Kyjev z používania ťažkých zbraní a útočných dronov proti proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Rozhovor medzi Putinom a Niinistöm sa odohral na pozadí rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou pre vojenské manévre v pohraničných oblastiach týchto susedných štátov.

Západ už niekoľko týždňov obviňuje Kremeľ z plánovania útoku na Ukrajinu a zo zhromažďovania vojakov pri jej hraniciach. Rusko plánovanie útoku kategoricky odmieta a zo súčasnej situácie viní Alianciu a jej ambície rozširovať svoj vplyv smerom na východ.

USA aj EÚ varovali Moskvu, že ak ruské jednotky zaútočia na Ukrajinu, na Rusko uvalia bezprecedentné ekonomické sankcie.