Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval na posilnenie boja proti destabilizácii situácie v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin počas zasadnutia Rady generálnej prokuratúry v Moskve v Rusku v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Vlani bolo 23 zahraničných mimovládnych organizácií v Rusku vyhlásených za neželané, uviedol na stredajšom stretnutí generálny prokurátor Igor Krasnov.

Moskva 15. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval prokurátorov, aby zasiahli proti snahe destabilizovať politickú situáciu v Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Žiadam vás, aby ste tvrdo reagovali na úsilie destabilizovať spoločensko-politickú situáciu v krajine," povedal Putin počas stretnutia na úrade generálnej prokuratúry. "Prokurátori by mali byť aktívnejší v boji proti extrémizmu," dodal.

Moskva za extrémistov označuje členov opozície či organizácií z radov občianskej spoločnosti, uvádza AFP. Na zozname extrémistických organizácií figurujú aj džihádistické skupiny, Jehovovi svedkovia a od roku 2022 aj americká Meta, materská firma sociálnych sietí Facebook a Instagram.

Vlani bolo 23 zahraničných mimovládnych organizácií v Rusku vyhlásených za "neželané", uviedol na stredajšom stretnutí generálny prokurátor Igor Krasnov.

Podľa Putina by prokurátori mali posilniť aj "ochranu základných práv vojakov, účastníkov a veteránov špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Moskva používa slovné spojenie "špeciálna vojenská operácia" pre označenie vojny na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo 24. februára.

"Vytvárame rozsiahle pozitívne zmeny zamerané na posilnenie suverenity krajiny a jej budúcnosti," dodal Putin.

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu ruský parlament prijal nové zákony. Obsahujú dlhoročné tresty a pokuty pre tých, čo vedome šíria údajne nepravdivé informácie alebo diskreditujú ruské ozbrojené sily.

Najmenej 19.500 ľudí, ktorí protestovali voči vojne na Ukrajine, bolo zadržaných, vyplýva z údajov nezávislého združenia OVD-Info.