Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin telefonoval s Macronom a Scholzom o bezpečnosti

Ruský prezident Vladimir Putin hovorí v príhovore na zasadnutí kolégia ruského ministerstva obrany 21. decembra 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Prezident Ruskej federácie po prvý raz telefonoval s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Moskva/Berlín 21. decembra (TASR) - Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v utorok po prvý raz telefonoval s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Šéf Kremľa počas rozhovoru vyzval na "seriózne rokovania" o bezpečnosti. Informovali o tom agentúry AFP a TASS.

"Bola vyjadrená nádej, že sa uskutočnia seriózne rokovania o všetkých otázkach nastolených ruskou stranou," uviedol Kremeľ v tlačovom vyhlásení po skončení telefonátu.

"Vladimir Putin informoval (Scholza) o ruských návrhoch na dlhodobé a právne zakotvené záruky bezpečnosti, ktoré vylučujú akékoľvek rozširovanie Severoatlantickej aliancie (NATO) smerom na východ, ako aj rozmiestnenie úderných zbraní v krajinách susediacich s Ruskom," citovala z vyhlásenia Kremľa ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Putin s Macronom diskutovali o bezpečnostných zárukách



Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron v utorok telefonicky diskutovali o ruskom návrhu zmluvy o bezpečnostných zárukách. Informovala o tom v utorok tlačová služba Kremľa. Správu priniesla agentúra TASS.

"(Štátnici) pokračovali v diskusii o otázkach posilnenia stability a bezpečnosti na európskom kontinente. V tejto súvislosti sa pozornosť sústredila na návrh dohody o bezpečnostných zárukách a opatreniach medzi Ruskom a členskými štátmi Severoatlantickej aliancie (NATO). Dokument už bol odovzdaný príslušným stranám vrátane francúzskej," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Ruský a francúzsky prezident sa podľa TASS venovali aj otázke zastavenia bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východne Ukrajiny. Putin Macronovi povedal, že možnosť usporiadania nového summitu v normandskom formáte závisí od implementácie druhej minskej dohody (Minsk II) zo strany Kyjeva.

TASS pripomenula, že Putin naposledy s Macronom telefonoval minulý týždeň (14. decembra) z iniciatívy šéfa Elyzejského paláca.