Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval úrady, aby podnikli kroky na zabránenie lesných požiarov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ruský prezident upozornil, že v niekoľkých regiónoch sa už lesné požiare šíria.

Moskva 10. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v utorok úrady, aby podnikli ráznejšie opatrenia na zabránenie lesným požiarom a aby posilnili spoluprácu medzi rôznymi oficiálnymi orgánmi pri riešení tohto problému. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Putin vo videohovore s federálnymi a regionálnymi predstaviteľmi zdôraznil, že lesné požiare, ktoré postihli Rusko vlani, boli najväčšie za celé roky, a požiadal miestnych gubernátorov, aby mu nahlasovali opatrenia, ktoré zavádzajú s cieľom zvýšiť protipožiarnu bezpečnosť po celej krajine.

Ruský prezident upozornil, že v niekoľkých regiónoch sa už lesné požiare šíria.

"Nemôžeme si dovoliť opakovanie vlaňajšej situácie," povedal Putin a dodal: "Musíme s požiarmi bojovať účinnejšie, systematickejšie a jednotnejšie."

Znovu zopakoval, že lesy sú dôležité pre zvládnutie globálneho otepľovania, a poznamenal, že "lesné požiare veľkých rozmerov oslabujú naše snahy o ochranu klímy".

"Táto záležitosť je pre našu krajinu a pre celý svet najdôležitejšia," vyhlásil.

Rusko v posledných rokoch zaznamenalo vysoké teploty, ktoré mnohí vedci pokladajú za jasný následok zmeny klímy. Horúce počasie, spojené so zanedbávaním protipožiarnych predpisov, zapríčiňujú narastajúci počet lesných požiarov, ktoré podľa úradov spálili a zničili vlani v Rusku vyše 17 miliónov hektárov.

Ruskí odborníci ostro kritizovali rozhodnutie z roku 2007 rozpustiť federálnu leteckú sieť, ktorej úlohou bolo sledovať požiare a bojovať s nimi a ktorá musela odovzdať svoje materiálne prostriedky regionálnym úradom.

Vláda neskôr zvrátila tento krok a znovu založila federálny úrad poverený monitorovaním lesov zo vzduchu. Finančné a materiálne prostriedky tohto úradu však už zostali obmedzené, čo sťažovalo pozorovanie obrovských lesov na Sibíri a na Ďalekom východe.

Úrady zareagovali na vlaňajšie požiare tým, že zlepšili prostriedky na pozorovanie lesov a aj sily rýchleho nasadenia. Kremeľ tiež nariadil vyčleniť dodatočné financie na boj proti plameňom, uviedla agentúra AP.