Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: Vzťahy s USA sa pre spoločné záujmy oboch krajín urovnajú

Ruský prezident Vladimir Putin prichádza na plenárne zasadnutie počas Ruského energetického fóra 13. októbra 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Putin počas svojho príhovoru odpovedal aj na otázky novinárov. Počas jednej z odpovedí spomenul tiež svoj vzťah s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Moskva 13. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že vidí potenciál v spolupráci Ruska a Spojených štátov a že sa mu podarilo nastoliť "pracovné a stabilné" vzťahy s americkým prezidentom Joeom Bidenom, informovali agentúry Reuters a TASS.

Podľa ruského prezidenta spoločné záujmy Moskvy a Washingtonu povedú k tomu, že sa vzťahy medzi oboma krajinami napokon urovnajú.

"Vychádzam z toho, že hlavné záujmy oboch krajín v oblasti bezpečnosti, zníženia počtu strategických zbraní, boja s terorizmom a praním špinavých peňazí - čo zahŕňa aj boj s daňovými rajmi - či stabilizácia energetického trhu... budú viesť k tomu, že sa tak alebo onak naše vzťahy urovnajú a americká vláda prestane špekulovať o rusko-amerických vzťahoch na úkor vlastných záujmov a záujmov svojich firiem," uviedol Putin na plenárnom zasadnutí fóra Ruský energetický týždeň.

Putin počas svojho príhovoru odpovedal aj na otázky novinárov. Počas jednej z odpovedí spomenul tiež svoj vzťah s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

"Celkovo mám dostačujúce pracovné a podľa môjho názoru aj stabilné vzťahy s prezidentom Bidenom," uviedol Putin.

Biden tento týždeň poslal do Moskvy na rokovania námestníčku ministra zahraničných vecí USA Victoriu Nulandovú. Tieto rokovania však nepriniesli veľký pokrok v súvislosti s množstvom personálu a fungovaním veľvyslanectiev oboch krajín v hlavných mestách USA a Ruska.

Vzťahy medzi Rusko a USA však nie sú napäté iba z dôvodu nedoriešeného problému fungovania diplomatických misií. Vzťahy krajín komplikuje rad ďalších problémov, akými sú aj kybernetické útoky, ktorá proti americkým firmám podniká Rusko, ako aj uväznenie opozičného politika Alexeja Navaľného, píše Reuters.

Biden a Putin sa stretli na spoločnom summite v Ženeve tento rok v júni. Americký prezident vtedy uviedol, že Washington v priebehu šiestich mesiacov až jedného roka zistí, či je možné s Moskvou nadviazať strategický dialóg.