Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: Za utečeneckú krízu môžu USA

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Ruský prezident tvrdí, že Rusko svojich partnerov varovalo pred jej možnými dôsledkami už pred niekoľkými rokmi.

Moskva 4. septembra (TASR) -Putin sa na tlačovej konferencii dotkol aj európskej utečeneckej krízy. Sýrčania podľa neho utekajú pred extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), ktorá v Sýrii a Iraku zaznamenala významné územné zisky.

"Ľudia neutekajú pred režimom Bašára Asada, ale pred Islamským štátom, ktorý v Sýrii a Iraku dobyl rozsiahle územia. Sme však presvedčení, že politické zmeny sú nevyhnutné. S našimi sýrskymi partnermi na tom pracujeme," povedal na EEF ruský prezident.

Na margo utečeneckej krízy v Európe Putin ďalej uviedol, že jej príčinou je chybná zahraničná politika, ktorú Západ, ale najmä Spojené štáty vedú na Blízkom východe a v severnej Afrike, pričom podotkol, že Rusko svojich partnerov pred jej možnými dôsledkami varovalo už pred niekoľkými rokmi.

"Čo je to za politiku? Ide o vnucovanie svojich noriem bez prihliadania na historické, náboženské, národné a kultúrne osobitosti tejto oblasti. A to je v prvom rade politika našich amerických partnerov," povedal podľa agentúry TASS Putin.

Rusko je blízkym spojencom sýrskej vlády od čias Sovietskeho zväzu a v úsilí o obnovenie mieru v Sýrii sa rozhodne stavia proti výzvam Západu na zosadenie prezidenta Asada.

Sýrsky konflikt, ktorý sa začal v roku 2011, si podľa odhadov OSN doposiaľ vyžiadal najmenej 250.000 ľudských životov, pričom viac ako polovica z 22,4 milióna Sýrčanov bola v dôsledku bojov nútená opustiť svoje domovy a presídliť sa v rámci Sýrie alebo utiecť do zahraničia.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že jeho sýrsky náprotivok Bašár Asad je ochotný usporiadať predčasné voľby, aby umožnil "zdravej" sýrskej opozícii podieľať sa na moci. Informovala o tom agentúra DPA.

"Vo všeobecnosti vládne presvedčenie, že zjednotenie síl v boji proti terorizmu by malo prebiehať súčasne s určitým vnútropolitickým procesom v Sýrii," povedal Putin na tlačovej konferencii v rámci Východného ekonomického fóra (EEF) vo východoruskom meste Vladivostok. S takýmto postupom sa podľa Putina "stotožňuje aj Asad, a to až po usporiadanie predčasných parlamentných volieb, nadviazanie kontaktov s tzv. zdravou opozíciou," ktorej predstavitelia by sa mohli podieľať na vedení štátu, povedal podľa vyhlásenia Kremľa ruský prezident.

"Je to v prvom rade otázka vnútroštátneho vývoja Sýrie. My nikomu nič nevnucujeme, ale tento vnútorný sýrsky dialóg sme pripravení podporiť," dodal Putin.