Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin zablahoželal novovymenovanému arménskemu premiérovi Pašinjanovi

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Prajem vám úspechy a tiež pevné zdravie a blahobyt, vyhlásil Putin.

Moskva 2. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zablahoželal Nikolovi Pašinjanovi, ktorého arménsky prezident Armen Sarkisjan v pondelok vymenoval do funkcie premiéra, informovala agentúra Ria Novosti.

"Dúfam, že činnosť vašej vlády prispeje k ďalšiemu rozvoju priateľských a spojeneckých rusko-arménskych vzťahov a tiež k upevneniu mieru, bezpečnosti a stability na južnom Kaukaze. Naša strana je pripravená pokračovať v konštruktívnom dialógu... Prajem vám úspechy a tiež pevné zdravie a blahobyt," píše sa vo vyhlásení ruského prezidenta.

Nový arménsky parlament začal v pondelok pracovať po predčasných voľbách, ktoré sa uskutočnili 20. júna. V zákonodarnom zbore bude mať výraznú väčšinu práve Pašinjanova Občianska dohoda, ktorá získala 71 zo 107 kresiel.

Pašinjan vypísal predčasné voľby v snahe vyriešiť politickú krízu vyvolanú vlani na jeseň vojenským konfliktom Arménska s Azerbajdžanom. Ten vypukol v septembri 2020 a vyžiadal si približne 6500 obetí na životoch vrátane civilistov. Boje sa zastavili po podpísaní Ruskom sprostredkovanej mierovej dohody začiatkom novembra minulého roka. Azerbajdžan v tomto konflikte získal späť veľkú časť územia, o ktoré prišiel vo vojne v 90. rokoch.