Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putin zagratuloval da Silvovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

Ľavicová kandidát a bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva pózuje po hlasovaní počas druhého kola prezidentských volieb 30. októbra 2022 v Sao Paule. Foto: TASR/AP

Spolieham sa, že spoločným úsilím zabezpečíme ďalší rozvoj rusko-brazílskej spolupráce vo všetkých smeroch, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke Kremľa.

Moskva 31. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal v pondelok Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi k víťazstvu v nedeľných brazílskych prezidentských voľbách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Prosím, prijmite moju úprimnú gratuláciu... Výsledky hlasovania potvrdili Vašu mimoriadnu politickú autoritu. Spolieham sa, že spoločným úsilím zabezpečíme ďalší rozvoj rusko-brazílskej spolupráce vo všetkých smeroch," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke Kremľa.

Luiz Inácio Lula da Silva (77), ktorý zastával prezidentský post už aj v rokoch 2003–10, zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb v Brazílii so ziskom 50,9 percenta hlasov. Da Silva bol prvým ľavicovým prezidentom Brazílie a tiež prvý, ktorý pochádzal z prostredia robotníckej triedy.