Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin zaslal britskému kráľovi Karolovi III. blahoprajný telegram

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ruský prezident vo štvrtok vyjadril sústrasť novému britskému panovníkovi v súvislosti s úmrtím jeho matky - kráľovnej Alžbety II.

Moskva 10. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zaslal svoje "najúprimnejšie blahoželanie" britskému kráľovi Karolovi III. po tom, ako sa v sobotu predpoludním oficiálne stal novým britským panovníkom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Prijmite prosím moje úprimné blahoželanie k Vášmu nástupu na trón... Prajem Vášmu Veličenstvu úspech, pevné zdravie a predovšetkým to najlepšie," uvádza sa podľa Kremľa v telegrame adresovanom Karolovi III.

Ruský prezident vo štvrtok vyjadril sústrasť novému britskému panovníkovi v súvislosti s úmrtím jeho matky - kráľovnej Alžbety II. Šéf Kremľa sa však na jej pohrebe neplánuje zúčastniť, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kráľovná Alžbeta II., ktorá zomrela vo štvrtok popoludní, bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov. Presný termín, kedy sa pohreb bude konať, zatiaľ nebol oznámený. Podľa denníka The Guardian sa očakáva, že to bude v pondelok 19. septembra.