Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin pozval Zelenského na rokovanie o bilaterálnych vzťahoch

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto, Foto: TASR/AP

Ukrajina nedávno obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Zároveň došlo aj k zvýšeniu počtu ozbrojených incidentov pozdĺž línie prímeria v Donbase.

Moskva 22. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pozval vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nech príde "kedykoľvek" do Moskvy, aby spolu rokovali o bilaterálnych vzťahoch.

Putin však súčasne uviedol, že ak chce Zelenskyj diskutovať o probléme regiónu Donbas na východe Ukrajiny, musí sa najskôr stretnúť s predstaviteľmi tamojších proruských samozvaných republík - Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) - a až potom s ruským vedením.

Podľa agentúry Interfax Putin takto reagoval na Zelenského vyhlásenie z 20. apríla, ktorým ten ruského prezidenta pozval na stretnutie, ktoré sa môže uskutočniť "kdekoľvek v ukrajinskom Donbase, kde prebieha vojna".

Ukrajina nedávno obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Zároveň došlo v poslednej dobe aj zvýšeniu počtu ozbrojených incidentov pozdĺž línie prímeria v Donbase. To vyvolalo obavy z možného opätovného vzplanutia bojov v regióne.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo štvrtok oznámil odsun ruských vojakov z manévrov konajúcich sa neďaleko hraníc Ukrajiny. Rusko podľa jeho slov začne s odsunom v piatok.

Oznámenie prišlo po tom, ako ruská armáda uskutočnila vo štvrtok rozsiahle manévre na Krymskom polostrove, na ktorých sa zúčastnili desiatky lodí, stovky bojových lietadiel a tisíce vojakov.

Vojenské cvičenie je považované za najväčšie od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, respektíve odvtedy, ako začalo podporovať separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.