Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin žiada znížiť riziká používania zahraničného softvéru

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Procesy digitalizácie, ktoré v súčasnosti aktívne prebiehajú v systéme štátnej správy a ruskej ekonomiky, je dnes potrebné čo najviac chrániť pred každým možným negatívnym vplyvom, uviedol Putin.

Moskva 20. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady vyzval, aby sa Rusko usilovalo dosiahnuť suverenitu v oblasti počítačových technológií. Takisto žiadal, aby sa pri digitalizácii ruskej ekonomiky zohľadnili riziká spojené s používaním zahraničného softvéru a vybavenia, informovala agentúra AFP.

"Procesy digitalizácie, ktoré v súčasnosti aktívne prebiehajú v systéme štátnej správy a ruskej ekonomiky a ktoré sme spustili pred niekoľkými rokmi, je dnes potrebné čo najviac chrániť pred každým možným negatívnym vplyvom. A spôsobom, ako túto úlohu dosiahnuť, je prechod na domáci hardvér, technológie, softvér a (s nimi súvisiace) produkty," zdôraznil Putin.

Pripomenul, že v súlade s prijatými rozhodnutiami bude v Rusku od roku 2025 zakázané používať zahraničné informačné bezpečnostné systémy. V záujme posilnenia technologickej suverenity Ruska by preto mala vláda v čo najkratšom čase vytvoriť "modernú ruskú základňu elektronických komponentov".

Podľa agentúry AFP Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady informoval aj o tom, že od februára, keď sa začala tzv. špeciálna operácia ruských jednotiek na Ukrajine, sa v Rusku "mnohonásobne zvýšil" počet kybernetických útokov, vrátane komplexných. Tieto útoky prichádzajú z rôznych krajín, ale sú "jasne koordinované", dodal Putin. Zamerané sú na "kritickú informačnú infraštruktúru" Ruska - vrátane médií, finančných inštitúcií a vládneho portálu.