Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin zrejme v piatok ohlási pripojenie okupovaných území k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Tzv. "referendá" v ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti o pričlenení k Rusku, ktoré sa začali minulý piatok, sa v utorok končia.

Moskva 27. septembra (TASR) - Britské ministerstvo obrany vo svojej utorkovej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii počas svojho piatkového prejavu v parlamente. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Šéf Kremľa Putin má mať v piatok prejav v oboch komorách ruského parlamentu. "Existuje reálna možnosť, že svoj prejav využije na to, aby oficiálne oznámil pripojenie okupovaných oblastí Ukrajiny k Ruskej federácii," tvrdí rezort obrany v Londýne.

"Ruskí lídri takmer určite dúfajú, že prípadné vyhlásenie o pričlenení (ukrajinských území) bude vnímané ako ospravedlnenie (tzv.) špeciálnej vojenskej operácie a prispeje k posilneniu vlasteneckých nálad na podporu konfliktu," uviedlo ministerstvo.

Zároveň dodalo, že tieto ambície Moskvy zrejme oslabí narastajúce povedomie Rusov o neúspechoch vojenskej invázie na Ukrajine a tiež nespokojnosť s vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa, ktorá sa bude týkať státisícov ruských mužov.

Tzv. "referendá" v ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti o pričlenení k Rusku, ktoré sa začali minulý piatok, sa v utorok končia. Ruské a proruské úrady tieto plebiscity zorganizovali napriek tomu, že plne nekontrolujú žiaden z týchto ukrajinských regiónov.