Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Putina zaočkovali druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Koncom marca Putin oznámil, že po prvej dávke pociťoval mierne vedľajšie účinky, no pokračoval v plnení pracovných povinností.

Moskva 14. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dostal druhú dávku vakcíny proti novému koronavírusu. Zároveň vyzval svojich spoluobčanov, aby nasledovali jeho príklad.

"Predpokladám, že v snahe postarať sa o seba a svojich blízkych urobíte to isté, a budete ma nasledovať," cituje Putina agentúra AFP.

Putin dostal prvú dávku vakcíny 23. marca. Oznámil to jeho hovorca Dmitrij Peskov, nešpecifikoval však, ktorou vakcínou bol 68-ročný prezident zaočkovaný. O akú vakcínu ide, vie podľa Putina len jeho lekár, ktorý ho ňou zaočkoval.

Koncom marca Putin oznámil, že po prvej dávke pociťoval mierne vedľajšie účinky, no pokračoval v plnení pracovných povinností. Zároveň vyzval Rusov, aby sa dali zaočkovať a uviedol, že všetky protiepidemické opatrenia v Rusku bude možné zrušiť vtedy, keď bude zaočkovaných asi 70 percent dospelých.

Kremeľ ešte predtým oznámil, že Putin dostane jednu z troch ruských očkovacích látok - všetky z nich sú podľa jeho slov účinné a spoľahlivé.

Rusko vyvinulo tri vakcíny proti koronavírusu - Sputnik V, EpiVacCoronu a CoviVac. Najviac pozornosti sa sústreďuje na Sputnik V, pomenovaný po prvej družici vypustenej do vesmíru Sovietskym zväzom.