Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putinov kritik a expremiér Kasianov odišiel z Ruska

Michail Kasianov, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutsche Welle, zverejnenom v polovici mája, expremiér kritizoval podľa svojich slov "brutálnu vojnu", ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine.

Moskva 3. júna (TASR) - Ruský opozičný politik a bývalý premiér Michail Kasianov, ktorý kritizoval vojenské ťaženie Moskvy na Ukrajine, v piatok agentúre AFP potvrdil, že dočasne opustil Rusko, ale verí, že sa tam čoskoro vráti.

Kasianov, ktorý v rokoch 2000–2004 pôsobil ako prvý premiér prezidenta Vladimira Putina, uviedol, že momentálne nie je v Rusku. "Dúfam, že nie nadlho," napísal 64-ročný politik, ktorý odmietol poskytnúť akékoľvek ďalšie podrobnosti, ako aj povedať súčasné miesto svojho pobytu.

Kasianov sa neskôr pridal k ruskej opozícii a stal sa jedným z najhlasnejších kritikov Kremľa. Je lídrom opozičnej Strany národnej slobody (PARNAS).

V rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutsche Welle, zverejnenom v polovici mája, expremiér kritizoval podľa svojich slov "brutálnu vojnu", ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine.

Člen PARNAS-u Konstantin Merzlikin povedal, že s Kasianovom je pravidelne v kontakte, ale nevie, kde sa Kasianov aktuálne nachádza, ani to, kedy z krajiny odišiel. "Momentálne však nie je v Rusku," dodal.

Od začiatku ruskej invázie z 24. februára opustili Rusko už desaťtisíce Rusov vrátane popredných kritikov Kremľa.

Putinov najznámejší kritik, bojovník proti korupcii Alexej Navaľnyj, je vo väzení. V marci ho odsúdili na deväť rokov po tom, ako ho uznali za vinného z pohŕdania súdom a zo sprenevery darov pre jeho vlastné organizácie. Tento trest si odpykáva súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher, pre ktorý je v trestaneckej kolónii už od februára 2021.