Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Putinov vyslanec v Afganistane: Americkí tajní obchodujú s drogami

Osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov. Foto: TASR/AP

Ruský najvyšší súd vyhlásil 14. februára 2003 Taliban za teroristickú organizáciu.

Moskva 6. júla (TASR) - Niektorí členovia americkej spravodajskej služby, ktorí obvinili Rusko zo sprisahania s bojovníkmi Talibanu, sú zapojení do obchodovania s drogami v Afganistane, tvrdí vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov.

"Tí úžasní americkí spravodajskí dôstojníci, ktorí nás obviňujú z rôznych vecí, sú zapojení do obchodovania s drogami. Ich lietadlá z Kandaháru a Bagrámu (letisko pri Kábule) lietajú kamkoľvek chcú - do Nemecka, do Rumunska - bez akýchkoľvek prehliadok," povedal Kabulov, ktorého citovala v pondelok agentúra TASS.

"Každý obyvateľ Kábulu vám to povie, každý je pripravený o tom hovoriť," dodal Kabulov.

Ruský najvyšší súd vyhlásil 14. februára 2003 Taliban za teroristickú organizáciu, poznamenal TASS.

Denník The New York Times zverejnil 26. júna reportáž o tom, že neidentifikovaná jednotka ruskej vojenskej spravodajskej služby údajne podnietila militantov hnutia Taliban k útoku na vojakov medzinárodnej koalície v Afganistane.

Kabulov vtedy v reakcii uviedol, že po prečítaní amerického článku "vyvstáva stále viac otázok, lebo sfalšovanie musí byť tiež starostlivo pripravené". Vyslovil ďalej podozrenie, že tieto dohady šíria sily, ktoré sa nechcú stiahnuť z Afganistanu a musia nejako ospravedlniť svoje zlyhania.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov vyjadril poľutovanie nad tým, že kedysi rešpektované vplyvné médium "sa neštíti" takejto "absolútnej (novinárskej) kačice".

Samotný Taliban v sobotu odmietol tvrdenia NYT. Taliban vo svojom vyhlásení zdôraznil, že počas 19 rokov trvajúcej svätej vojny - džihádu - nedostával rozkazy od nijakej tajnej služby alebo cudzieho štátu.

Hnutie súčasne poprelo nedávne obvinenia Spojených štátov, že dostávalo zbrane od Ruska.

"Islamský emirát využíva zbrane, vybavenie a nástroje..., ktoré už boli v Afganistane alebo sú vojnovou korisťou, ktorej sa zmocnil v bojoch s nepriateľom," píše sa vo vyhlásení.

Taliban uviedol, že väčšina obetí z radov amerických jednotiek prišla o život pri explózii podomácky vyrobených výbušnín.

Hnutie Taliban vo svojom vyhlásení zopakovalo, že je oddané plneniu dohody podpísanej s Washingtonom vo februári, ktorá pripravuje cestu pre stiahnutie všetkých zahraničných síl z Afganistanu do polovice budúceho roka.

Americký prezident Donald Trump označil tvrdenia NYT za "hoax".