Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Putinovho prezidentského súpera vyškrtli z kandidátskej listiny KPRF

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nedávny prieskum ukázal, že komunisti a ďalšie opozičné strany môžu v nadchádzajúcich voľbách predstavovať hrozbu pre Putinovu stranu Jednotné Rusko, ktorá stráca na popularite u voličov.

Moskva 24. júla (TASR) - Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) vyškrtla z kandidátnej listiny Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) jej významného člena Pavla Grudinina. Podľa agentúry Reuters ide o ďalšieho opozičného politika, ktorý bol úradmi zbavený možnosti kandidovať v septembrových voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Grudinin, ktorý získal 12 percent hlasov, keď v roku 2018 vyzval Vladimira Putina v prezidentských voľbách, bol vyškrtnutý z kandidátnej listiny KPRF, pretože prokuratúra zistila, že vlastní akcie zahraničnej spoločnosti, informovali ruské tlačové agentúry.

Podľa webu Meduza.io na to volebné úrady upozornila nielen prokuratúra, ale aj Grudininova bývalá manželka.

Z predložených dokladov vyplýva, že Grudinin údajne vlastní akcie v spoločnosti Bontro Ltd. registrovanej v Belize, čo však nepriznal.

Grudinin, bohatý podnikateľ vo farmárskom sektore, poprel, že by mal akýkoľvek majetok v zahraničí. Svoje vyradenie z kandidátnej listiny spojil s potenciálom opozičných strán dosiahnuť v septembrových voľbách dobrý výsledok, informovala agentúra Interfax.

Nedávny prieskum verejnej mienky totiž ukázal, že komunisti a ďalšie opozičné strany môžu v nadchádzajúcich voľbách predstavovať hrozbu pre Putinovu stranu Jednotné Rusko, ktorá stráca na popularite u voličov.

Líder KPRF Gennadij Ziuganov avizoval, že strana sa proti rozhodnutiu ÚVK odvolá na Najvyššom súde, informovala agentúra TASS.

V sobotu zverejnené rozhodnutie ÚVK nasleduje po vyradení viacerých predstaviteľov ruskej opozície - najmä takých, ktorí sú spájaní s väzneným kritikom Kremľa Alexejom Navaľným.

Nadáciu na boj proti korupcii a politické štáby, ktoré Navaľnyj založil v mnohých ruských regiónoch pred poslednými prezidentskými voľbami, boli v júni rozhodnutím súdu vyhlásené za extrémistické, čo ich zamestnancom a podporovateľom znemožňuje kandidovať vo voľbách do dolnej komory parlamentu alebo sa zúčastňovať na ďalších voľbách na obdobie troch až piatich rokov.

Subjekty založené Navaľným sa na zozname extrémistických a teroristických organizácií ocitli napr. aj po boku džihádistického Islamského štátu.