Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Putinovo prirovnanie značí dobýjanie pod falošnou zámienkou

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin, 3. júna 2022. Foto: TASR/AP

Putin pri príležitosti 350. výročia narodenia Petra Veľkého vyhlásil, že tento ruský cár nedobýjal a neobsadzoval cudzie územia, ale bojoval o tie, ktoré oprávnene patrili Rusku.

Kyjev 10. júna (TASR) - Vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o cárovi Petrovi Veľkom len dokazuje Putinovo "krvavé dobýjanie (Ukrajiny) pod vymyslenými zámienkami", uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok na Twitteri. Citoval ho portál americkej televízie CNN.

Podoľak reagoval na Putinovo tvrdenie, že tak ako v prípade ruského cára Petra Veľkého je aj jeho údelom "vziať späť a upevniť" to, čo je oprávnene územím Ruska.

"Putinovo priznanie o dobýjaní území a porovnávanie sa s ruským cárom Petrom Veľkým dokazuje jedno: neexistoval žiadny ’konflikt’, iba krvavé dobýjanie krajiny pod falošnými zámienkami, že prebieha genocída ľudí," napísal Podoľak v tvíte.

"Nemali by sme rozprávať o ’zachraňovaní tváre Ruska’, ale o jeho okamžitej deimperializácii," uviedol poradca prezidenta Volodymyra Zelenského.
Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron v Elyzejskom paláci 7. mája 2022 v Paríži.
Foto: TASR/AP

Podoľak zrejme narážal na výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z minulého týždňa, že svet "nesmie ponižovať Rusko", aby s ním boli možné diplomatické rozhovory.

Putin vo štvrtok pri príležitosti 350. výročia narodenia Petra Veľkého vyhlásil, že tento ruský cár nedobýjal a neobsadzoval cudzie územia, ale bojoval o tie, ktoré oprávnene patrili Rusku.

"Prečo tam Peter Veľký išiel? Len si vzal tie územia späť a upevnil ich. A zdá sa, že naším údelom je tiež ’brať si späť územia a upevniť ich’," povedal.

V interview odvysielanom vo štvrtok na britskej stanici BBC ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia tvrdil, že "ciele ruskej operácie boli verejne oznámené".

"Cieľom bola neutralita Ukrajiny, jej demilitarizácia a denacifikácia. A prvoradým cieľom, ktorý sa práve napĺňa, bolo oslobodenie regiónu Donbas," argumentoval Nebenzia, pričom zopakoval známe dôvody Ruska na ospravedlnenie jeho invázie na Ukrajinu.