Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putinovu údajnú milenku postihli najnovšie sankcie USA

Na archívnej snímke zo 4. novembra 2004 ruský prezident Vladimir Putin s Alinou Kabajevovou. Foto: TASR/AP

Na zavedenie sankcií proti Kabajevovej vyzývali aj kritici Kremľa a uväznený ruský obhajca ľudských práv Alexej Navaľnyj.

Washington 2. augusta (TASR) - Rozšírenie amerických sankcií zameraných na ruské elity postihne aj Alinu Kabajevovú, ktorú médiá označujú za dlhoročnú partnerku prezidenta Vladimira Putina. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Americké ministerstvo financií v utorok oznámilo, že vláda Kabajevovej zmrazila víza a na jej majetok uvalila ďalšie obmedzenia. V mladosti bola olympijskou gymnastkou a bývalou poslankyňou ruskej Štátnej dumy. Dnes je šéfkou štátnej mediálnej spoločnosti, ktorá podporuje inváziu Ruska na Ukrajine.

Na zavedenie sankcií proti Kabajevovej vyzývali aj kritici Kremľa a uväznený ruský obhajca ľudských práv Alexej Navaľnyj. Argumentovali, že jej spravodajské médium stojí v popredí tých, ktoré vykresľujú vyjadrovanie Západu o vojne ako dezinformačnú kampaň. Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na Kabajevovú v máji, Európska únia v júni.

V najnovšom balíku sankcií amerického ministerstva sa nachádza aj oligarcha Andrej Grigorievič Guriev. Patrí mu sídlo Witanhurst s 25 spálňami, ktoré je po Buckinghamskom paláci druhým najväčším sídlom v Londýne. Ako zablokovaný majetok je uvedená aj jeho jachta Alfa Nero za 120 miliónov dolárov. Na sankčnom zozname sa ocitol aj jeho syn Andrej, ktorému patrí ruská investičná firma Dzhi AI Invest OOO.

"Ilegálnou agresívnou vojnou Ruska trpia nevinní ľudia a Putinovi spojenci bohatnú a financujú si prepychový životný štýl," napísala vo vyhlásení ministerka financií Janet Yellenová. "Spojené štáty so spojencami budú pokračovať v blokovaní príjmov a prostriedkov využívaných na podporu nevyprovokovanej vojny na Ukrajine," dodala.

USA uvalili v apríli sankcie na Putinove dospelé dcéry Mariju Voroncovovú a Katerinu Tichonovovú, pripomína AP.