Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pútnici si v Lurdách pripomenuli sviatok Nanebovzatia Panny Márie

Lurdy, foto z archívu. Foto: TASR/AP Photo

Lurdy sa medzinárodne preslávili v roku 1858 vďaka mariánskemu zjaveniu, ktorého svedkyňou bola 13-ročná Bernadette Soubirousová.

Lurdy 15. augusta (TASR) - Pútnici v juhofrancúzskom meste Lurdy si v sobotu pripomenuli sviatok Nanebovzatia Panny Márie, informovala agentúra AFP. Počet pútnikov bol nižší ako zvyčajne, z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

Takmer 5000 pútnikov sa zhromaždilo v podzemnej Bazilike sv. Pia X., do ktorej sa podľa AFP zmestí päťkrát viac ľudí. Organizátori potom vchod uzavreli. Ostatných pútnikov vyzvali, aby sledovali prenos na obrazovkách vonku. Nosenie ochranných rúšok bolo povinné.

Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin celebroval svätú omšu pri svätyni, kde sa v 19. storočí miestnemu vidieckemu dievčaťu údajne zjavila Panna Mária.

Parolin vyslovil posolstvo "nádeje" pre "svet, ktorý pozná tmu a strach", čím mal podľa AFP na mysli pandémiu koronavírusu.

Pápež František sa v sobotu pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie prihovoril k ľuďom, ktorí sa zhromaždili na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

Pápež vo svojom prejave vyzval Egypt, Etiópiu a Sudán, ako pokračovali v rozhovoroch s cieľom vyriešiť dlhoročný spor v súvislosti s priehradou na rieke Níl.

Lurdy sa medzinárodne preslávili v roku 1858 vďaka mariánskemu zjaveniu, ktorého svedkyňou bola 13-ročná Bernadette Soubirousová, neskôr vyhlásená katolíckou cirkvou za svätú. Krátko po udalosti sa Lurdy stali jedným z najvýznamnejších pútnických miest sveta.