Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Tiny Kox vyzval Turecko na prepustenie podnikateľa Osmana Kavalu

Na archívnej snímke zo 14. marca 2022 predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox počúva debatu v sídle Rady Európy v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Pripomenul, že Výbor ministrov Rady Európy už dávnejšie postúpil prípad Osmana Kavalu Európskemu súdu pre ľudské práva (ESLP).

Brusel/Štrasburg 26. apríla (TASR) - Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox vyzval v utorok Turecko na prepustenie podnikateľa, filantropa a aktivistu Osmana Kavalu, ktorého v pondelok odsúdili v Istanbule na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Informuje o tom spravodajca TASR.

"Skutočnosť, že (Kavala) strávil takmer päť rokov vo vyšetrovacej väzbe a teraz bol odsúdený na doživotie v dôsledku súdneho konania, o ktorom bolo zistené, že prebiehalo v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach, je šokujúca," uviedol Kox vo vyhlásení pre médiá.
Na archívnej snímke z 29. apríla 2015 turecký ľudskoprávny aktivista Osman Kavala pózuje v Istanbule.
Foto: TASR/AP

Pripomenul, že Výbor ministrov Rady Európy už dávnejšie postúpil prípad Osmana Kavalu Európskemu súdu pre ľudské práva (ESLP). Ten v decembri 2019 rozhodol, že ku Kavalovmu zatknutiu a vyšetrovacej väzbe došlo bez dôkazov o jeho údajnej trestnej činnosti. Jeho zadržanie bolo podľa ESĽP motivované snahou umlčať ho a odradiť ostatných obhajcov ľudských práv od aktivít namierených voči tureckému režimu.

Šéf PZ RE v tejto súvislosti zdôraznil, že Turecko ako člen Rady Európy by sa malo riadiť rozsudkami ESĽP a ustanoveniami Európskeho dohovoru o ľudských právach.

"Spolieham sa na to, že turecké súdnictvo bude konať v plnom súlade s normami Európskeho dohovoru o ľudských právach a medzinárodnými záväzkami Turecka podľa tohto dohovoru. Kavala by mal byť bez ďalšieho odkladu prepustený na slobodu," vyhlásil Kox

Zároveň vyzval turecké orgány, aby sa v spolupráci s RE zaoberali obavami týkajúcimi sa fungovania demokratických inštitúcií, rešpektovania základných práv a slobôd a zásad právneho štátu v Turecku.

Monitorovací výbor PZ RE sa v utorok rozhodol odložiť svoje zasadnutie v Ankare, ktoré sa malo konať 24. – 25. mája.

spravodajca TASR Jaromír Novak