Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PZ RE odsúdilo zaradenie svojho člena na ruský zoznam sankcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Maire je členom PZ RE, predsedom skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) v PZ RE a zároveň spravodajcom zhromaždenia pre otázky týkajúce sa Ruskej federácie.

Brusel/Štrasburg 5. mája (TASR) - Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Rik Daems vyjadril v utorok v správe pre médiá poľutovanie nad tým, že francúzsky liberálny politik Jacques Maire, bol minulý týždeň zaradený na sankčný zoznam Ruskej federácie. Maire je členom PZ RE, predsedom skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) v PZ RE a zároveň spravodajcom zhromaždenia pre otázky týkajúce sa Ruskej federácie.

Moskva minulý piatok (30.4) zaradila osem občanov EÚ, vrátane predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho, eurokomisárky pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej i zmieneného Maireho na svoj sankčný zoznam. Urobila tak v rámci odplaty za predošlé sankcie eurobloku.

Predseda PZ RE v utorok o tejto situácii hovoril s veľvyslancom Ruskej federácie vo Francúzsku. Pripomenul pritom povinnosť všetkých členských štátov Rady Európy (RE) dodržiavať Všeobecnú dohodu o výsadách a imunitách Rady Európy, najmä pokiaľ ide o voľný pohyb všetkých členov jej parlamentného zhromaždenia za účelom výkonu činností, ktoré súvisia s prácou pre PZ RE.

Ruský veľvyslanec podľa Daemsa potvrdil, že Moskva nespochybňuje svoj záväzok člena Rady Európy vyplývajúci z uvedenej všeobecnej dohody. Daems však v tejto súvislosti zdôraznil, že obmedzujúce opatrenia týkajúce sa členov Parlamentného zhromaždenia sú pri výkone ich mandátu nezlučiteľné so zásadami a normami Rady Európy.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)