Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA, Austrália, Japonsko a India sú proti násilnej zmene statusu quo

Na snímke zľava austrálsky premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kišida, indický premiér naréndra Módí a generálny riaditeľ spoločnosti Schmidt Futures Eric Braverman pózujú pre spoločnú fotografiu na stretnutí lídrov zoskupenia QUAD (Štvorstranný bezpečnostný dialóg), ktoré združuje USA, Indiu, Japonsko a Austráliu v japonskom Tokiu 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Členské krajiny Štvorstranného bezpečnostného dialógu sa dohodli na novej iniciatíve námorného monitorovania. Očakávajú, že tento krok posilní dohľad nad činnosťou Pekingu v regióne.

Tokio 24. mája (TASR) - Vrcholní predstavitelia Spojených štátov, Japonska, Austrálie a Indie sa v utorok na stretnutí zoskupenia známeho pod názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD) zhodli, že sú proti všetkým pokusom "o zmenu v súčasnosti platného stavu použitím násilia, a to najmä v indicko-tichomorskej oblasti". TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Na zasadnutí zoskupenia QUAD sa stretli americký prezident Joe Biden, indický premiér Naréndra Módí, japonský premiér Fumio Kišida a nový austrálsky premiér Anthony Albanese.

"Ruská invázia na Ukrajinu otriasa základnými princípmi medzinárodného poriadku... zhodli sme sa, že jednostranné pokusy o zmenu v súčasnosti platného stavu použitím násilia nebudú nikdy nikde tolerované, a to predovšetkým v indicko-tichomorskom regióne," uviedol japonský premiér Fumio Kišida.

V spoločnom vyhlásení lídri členských krajín zoskupenia QUAD konkrétne poukázali na "militarizáciu kontroverzných elementov, nebezpečné využívanie pobrežnej stráže a námorných polovojenských útvarov a na pokusy o narušovanie aktivít iných krajín pri využívaní prírodných zdrojov z mora", teda na všetky aktivity, z ktorých je v predmetnom regióne obviňovaná Čína.

Lídri USA, Austrálie, Japonska a Indie však priamo neodsúdili ani Čínu, ani Rusko. India je jediným štátom tohto zoskupenia, ktorý doposiaľ verejne neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.

Členské krajiny Štvorstranného bezpečnostného dialógu sa taktiež dohodli na novej iniciatíve námorného monitorovania. Očakávajú, že tento krok posilní dohľad nad činnosťou Pekingu v regióne.

Lídri tiež oznámili plán na investíciu najmenej 50 miliárd dolárov na infraštruktúrne projekty a iné investície v regióne v nasledujúcich piatich rokoch.