Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Québecká vláda chce ukončiť protesty proti zvýšeniu školného

Študenti reagovali cez víkend novými demonštráciami a hlučným večerným pochodom mestom - ten v nedeľu bol už 27. v nepretržitom rade.

Montreal 21. mája (TASR) - Už tri mesiace trvajúce búrlivé protesty študentského hnutia v kanadskom Montreale voči zvýšeniu poplatkov za štúdium má obmedziť nový zákon, ktorý vláda provincie Québec schválila v piatok. Študenti reagovali cez víkend novými demonštráciami a hlučným večerným pochodom mestom - ten v nedeľu bol už 27. v nepretržitom rade.

Québecká vláda v prijatom opatrení okrem iného vyžaduje, aby polícia bola informovaná osem hodín pred konaním akéhokoľvek protestu, na ktorom sa zúčastní 50 a viac ľudí, vrátane trasy prípadného pochodu.

Podporu študentom vyjadrila v sobotu montrealská indie-rocková skupina Arcade Fire, ktorých členovia sa v televíznom programe Saturday Night Live objavili s Mickom Jaggerom, oblečení vo farbách študentského protestného hnutia. Stúpenci hnutia tento ich krok ocenili.

Podporu protestom proti zvyšovaniu školného vyjadril aj filmár Michael Moore, ktorý na svojej webovej stránke umiestnil linky k tejto záležitosti.