Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

R. Káčer víta deklaráciu o spolupráci EÚ a NATO

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Dlhoočakávaný podpis spoločnej deklarácie potvrdzuje kľúčovú zhodu medzi NATO a EÚ na tom, že zdieľajú nielen rovnaké hodnoty, ale aj bezpečnostné prostredi, uviedol Rastislav Káčer.

Bratislava 10. januára (TASR) - Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer víta spoločnú deklaráciu o spolupráci medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a Európskou úniou (EÚ). V utorok ju v Bruseli podpísali predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Dlhoočakávaný podpis spoločnej deklarácie potvrdzuje kľúčovú zhodu medzi NATO a EÚ na tom, že zdieľajú nielen rovnaké hodnoty, ale aj bezpečnostné prostredie. Obe organizácie nám v reakcii na dianie na Ukrajine minulý rok dokázali, že stoja na správnej strane histórie,"
uviedol Káčer. Pripomenul, že členstvo v NATO a EÚ je pre Slovensko životne dôležité. "Svojimi krokmi nám v praxi potvrdzujú svoju a nezastupiteľnú úlohu. Slovensko preto podporuje maximálnu spoluprácu medzi Alianciou a Úniou," ozrejmil.

Ide o tretiu spoločnú deklaráciu po predchádzajúcich dvoch podpísaných v rokoch 2016 a 2018. "Kontextu spoločnej deklarácie dominuje vojna, ktorú Ruská federácia vedie na Ukrajine. Táto vojna podkopáva európsku bezpečnosť a stabilitu a porušuje medzinárodné právo a princípy Charty OSN. Lídri oboch organizácií ruskú agresiu jednoznačne odsudzujú a zároveň vyjadrujú plnú solidaritu Ukrajine. Vojna v našom susedstve poukazuje na význam transatlantickej väzby a potrebu čoraz užšej spolupráce medzi EÚ a NATO," doplnil dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie.

Rezort podotkol, že lídri oboch organizácií chcú posunúť spoluprácu na novú úroveň v existujúcich oblastiach a prehĺbiť vzťahy v ďalších ako napríklad odolnosť, ochrana kritickej infraštruktúry, vesmír či nové technológie. "Deklarácia potvrdzuje úlohu NATO ako základu kolektívnej obrany jeho členov a euroatlantickej bezpečnosti, podčiarkuje záujem rozvíjať spoluprácu v duchu otvorenosti a transparentnosti," dodalo ministerstvo.