Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

R. Sermek: CoFoE je o sebareflexii EÚ

Sermek v rozhovore pre TASR TV. Foto: TASR TV

Hosťom Vlada Lichvára v televíznej diskusii bol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek.

Bratislava 27. novembra (OTS) - Podnet na organizáciu Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) bolo aj referendum o brexite vo Veľkej Británii. Vtedy si európski lídri povedali, že zrejme niečo nie je v poriadku a Únia nesmeruje takým smerom, ako by možno chceli ľudia. V rozhovore pre TASR TV to uviedol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek. CoFoE preto podľa jeho slov umožňuje všetkým Európanom zapojiť sa do diskusie o budúcom smerovaní európskeho spoločenstva.

"Zrodil sa nápad, aby sme sa pýtali práve občanov, aby tie podnety išli zdola. CoFoE je dlhodobý proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Teraz sme niekde v polovici. Konferencia by sa mala skončiť na jar budúceho roka, ale ani to nie je isté. Možno bude trvať dlhšie, takže je to dlhodobý proces sebareflexie Európskej únie," poznamenal šéf kancelárie EP na Slovensku.

CoFoE je podľa neho na jednej strane sériou podujatí, kde sa ľudia priamo stretávajú a diskutujú o budúcnosti EÚ. Existuje však aj možnosť zapojiť sa do procesu cez internet. "Aj niekto doma od počítača môže pridať svoje návrhy, svoje nápady. Nemusí nikam cestovať, nemusí sa zúčastňovať na podujatiach, ale zároveň môže veľmi významne prispieť k diskusii," podotkol Sermek.

Na CoFoE sú stanovené konkrétne témy, ktoré trápia všetkých. Či je to životné prostredie, sociálne otázky, zamestnanosť, zdravotníctvo, vzdelávanie, demokratické hodnoty. Tento zoznam podľa Sermeka nie je konečný. "Je možnosť diskutovať o čomkoľvek, čo ľudí trápi, alebo čo by chceli zmeniť," spresnil.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu Únie.

Záznam diskusie:



Tento projekt bol spolufinancovaný Európskou úniou v rámci grantového programu Európskeho parlamentu v oblasti komunikácie. Európsky parlament sa nepodieľal na jeho príprave a za údaje, informácie alebo názory uvedené v rámci tohto projektu, za ktorý nesú zodpovednosť výhradne autori, oslovené osoby, editori alebo vysielatelia tohto programu v súlade s príslušným právom, nie je žiadnym spôsobom zodpovedný ani nimi viazaný. Európsky parlament nemôže taktiež niesť zodpovednosť za priame alebo nepriame škody, ktoré by mohli vyplynúť z realizácie tohto projektu.