Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Raab: Británia už nebude o svojej celistvosti vyjednávať

Na archívnej snímke z videa britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala byť podľa Raaba v otázke protokolu o Írsku a Severnom Írsku menej puristická a viac pragmatická a flexibilnejšia.

Londýn 11. júna (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v piatok v súvislosti s prebiehajúcim sporom s Európskou úniou pre pobrexitové obchodné dohody týkajúce sa Severného Írska zdôraznil, že vláda v Londýne už o celistvosti Británie nebude viac vyjednávať. Ako uviedol pre spravodajskú televíznu stanicu Sky News, "zmena musí prísť zo strany Európskej komisie".

Šéf britskej diplomacie poznamenal, že "v otázke celistvosti Spojeného kráľovstva nebudeme vyjednávať alebo sa dohadovať". Raab reagoval na štvrtkové komentáre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý upozornil, že vo veci brexitových dohôd podpísaných vlani v decembri – len niekoľko týždňov predtým, ako Británia opustila jednotný európsky trh a colnú úniu – už nie je možné o ničom opätovne vyjednávať.

Európska únia by mala byť podľa Raaba v otázke protokolu o Írsku a Severnom Írsku "menej puristická a viac pragmatická a flexibilnejšia". Inak svojím prístupom "ohrozuje Veľkopiatkovú dohodu" z roku 1998.

Cieľom uvedeného protokolu je udržanie otvorených hraníc medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko, ktorá zostáva súčasťou jednotného trhu Európskej únie.

V severoírskom hlavnom meste Belfast protestovalo proti kontroverznému protokolu vo štvrtok večer viac ako 3000 ľudí. Na záberoch zo sociálnych médií vidno, ako účastníci nepovoleného zhromaždenia pália transparent požadujúci zjednotenie Írska. Nezhody v otázke tohto protokolu nedávno viedli k odstúpeniu premiérky Arlene Fosterovej, ktorú vo funkcii nahradil Paul Givan, zarytý stúpenec únie s Britániou.