Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Raab vyzval na prepustenie väznenej líderky Mjanmarska

Na snímke z videa britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. Foto: TASR/AP

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby.

Londýn 4. februára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab vo štvrtok odsúdil obvinenia voči mjanmarskej političke Aun Schan Su Ťij a vyzval na jej okamžité prepustenie z väzby. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odsudzujeme zadržanie a obvinenia voči Aun Schan Su Ťij a ďalším zvoleným predstaviteľom. Musia byť okamžite prepustení na slobodu a zbavení obvinení," napísal Raab na sociálnej sieti Twitter. "Mjanmarsko nesmie zísť z cesty k demokracii. Spojené kráľovstvo konzultuje ďalšie kroky s partnermi vo svete," dodal.

Mjanmarská vojenská junta sa opäť chopila moci pri pondelkovom prevrate. Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD) vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij. K prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu.

Oboch hlavných civilných predstaviteľov Mjanmarska - de facto premiérku Su Ťij a prezidenta Win Mjina - armáda od pondelka zadržiava. V stredu súd v metropole Nepjito schválil ich príkaz na vzatie do väzby do 15. februára.