Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ odobrila ďalších 500 miliónov eur na obranné vybavenie pre Ukrajinu

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rada EÚ pripomenula, že ruská agresívna vojna proti Ukrajine hrubo porušuje medzinárodné právo a spôsobuje obrovské straty na životoch a zranenia civilistov.

Brusel 24. mája (TASR) - Členské štáty EÚ (Rada EÚ) schválili v utorok v Bruseli dve opatrenia pomoci pre Ukrajinu v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF). Nová finančná pomoc podporí nákup vojenského vybavenia z krajín Európskej únie, ktoré posilní schopnosť ukrajinskej armády brániť územnú celistvosť krajiny a chrániť civilné obyvateľstvo pred ruskou vojenskou agresiou. Informuje spravodajca TASR.

Rada EÚ v správe pre médiá spresnila, že – po prijatí doterajších troch tranží finančnej podpory v celkovej výške 1,5 miliardy eur v tomto roku – štvrtá tranža v rámci EPF vo výške 500 miliónov eur zaokrúhli celkovú vojenskú pomoc pre Ukrajinu na dve miliardy eur.

"Dejiny zajtrajška sa píšu dnes, na bojiskách Ukrajiny. EÚ už vyčlenila celkovo dve miliardy eur na podporu dodávok vojenského materiálu od členských štátov EÚ ukrajinským ozbrojeným silám. Táto podpora je len jednou časťou európskeho úsilia pomôcť Ukrajine brániť sa. Únia a jej členské štáty sú odhodlané v tomto pokračovať. Robíme tak od začiatku vojny a budeme pokračovať až do jej konca," uviedol v oficiálnom vyhlásení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Rozsah bojového technického vybavenia, ktoré bude poskytnuté v novom podpornom balíku, je v súlade so súčasnými vojenskými prioritami vyjadrenými ukrajinskou vládou. Podporné opatrenia EÚ pozostávajú zo 490 miliónov eur priamo na zbrane a techniku určené na obranné účely, a desať miliónov eur je vyhradených na zaistenie zásob a ďalšieho vybavenia, ako sú osobné ochranné prostriedky, súpravy prvej pomoci a pohonné látky.

Predchádzajúce opatrenia vojenskej pomoci pre Ukrajinu boli dohodnuté 28. februára, 23. marca a 13. apríla 2022.

Rada EÚ pripomenula, že ruská agresívna vojna proti Ukrajine hrubo porušuje medzinárodné právo a spôsobuje obrovské straty na životoch a zranenia civilistov. Rusko totiž útočí aj proti civilnému obyvateľstvu, zameriava sa na civilné objekty vrátane nemocníc, zdravotníckych zariadení, škôl a krytov.

"Tieto vojnové zločiny musia okamžite skončiť. Zodpovední a ich spolupáchatelia budú braní na zodpovednosť v súlade s medzinárodným právom," uvádza sa vo vyhlásení Rady EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)