Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Pittsburghu zasadne Rada EÚ - USA pre obchod a technológiu

Na archívnej snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Ustanovujúce zasadnutie TTC budú za americkú stranu zabezpečovať minister zahraničných vecí Antony Blinken, ministerka obchodu Gina Raimondová a americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová.

Brusel 9. septembra (TASR) - Rada EÚ - USA pre obchod a technológiu (TTC), ktorá bola vytvorená v rámci júnovej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Bruseli, v inštitúciách EÚ, sa prvýkrát stretne 29. septembra v Pittsburghu v Pensylvánii. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia (EK).

Ustanovujúce zasadnutie TTC budú za americkú stranu zabezpečovať minister zahraničných vecí Antony Blinken, ministerka obchodu Gina Raimondová a americká obchodná zástupkyňa Katherine Taiová. EÚ bude na zasadnutí reprezentovať eurokomisárka zodpovedná za hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová a podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis.

Komisia spresnila, že cieľom ustanovujúcej schôdze je rozšíriť a prehĺbiť transatlantický obchod a investície a aktualizovať pravidlá obchodovania pre 21. storočie.

Od júnového summitu EÚ - USA sa obe strany snažili identifikovať oblasti, v ktorých môžu podniknúť konkrétne kroky na zabezpečenie toho, aby obchodná a technologická politika prinášala prospech občanom oboch strán. Súčasťou tohto procesu bolo aj vytvoriť Radu EÚ - USA zameranú na obchod a technológie, ktorá by sa mala napríklad zaoberať otázkou polovodičov.

Rada EÚ - USA pre obchod a technológiu bude mať 10 pracovných skupín, ktoré sa budú venovať okrem iného aj spolupráci v oblasti technologických noriem, klíme a zelených technológií, výzvam globálneho obchodu a bezpečnosti dodávateľských reťazcov, kontrole vývozov, bezpečnosti a konkurencieschopnosti IKT, zneužívaniu technológií ohrozujúcich bezpečnosť a ľudské práva, či preverovaniu investícií a prístupu k digitálnym technológiám pre malé a stredné podniky.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)