Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rada Európy kritizuje Srbsko za policajné násilie voči zadržaným

Stúpenci opozície sa pokúšajú vstúpiť do budovy mestskej rady hlavného mesta na protest proti údajným rozsiahlym nezrovnalostiam pri hlasovaní počas parlamentných volieb, ktoré sa konali minulý víkend v Belehrade v Srbsku v nedeľu 24. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Rada Európy vyzvala srbské orgány, aby zaviedli ucelenú stratégiu na odstránenie policajného násilia. Najvyšší politickí predstavitelia by tiež mali voči nemu jasne vyjadriť nulovú toleranciu.

Belehrad 25. januára (TASR) - Rada Európy (RE) kritizuje Srbsko za policajné násilie voči zadržaným osobám vo svojej najnovšej správe, ktorú zverejnila vo štvrtok. V niektorých prípadoch môže podľa RE ísť až o mučenie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Obvinenia zahŕňali údery, facky, kopance a bitie obuškami, praktiky ako nasadzovanie vriec na hlavy či elektrické šoky," uvádza správa zistenia Výboru RE pre predchádzanie mučeniu z minulého roka.

Podľa RE sa to deje na viacerých miestach v Srbsku vrátane hlavného mesta Belehrad. Podľa zistení RE priamo v Srbsku sú centrá predbežného zadržania často preplnené, mnohé sú v zlom technickom stave a chýba v nich prístup k základnej hygiene.

RE v správe vyzvala srbské orgány, aby zaviedli ucelenú stratégiu na odstránenie policajného násilia. Najvyšší politickí predstavitelia krajiny by tiež mali voči nemu jasne vyjadriť nulovú toleranciu.

Navrhla tiež zaviesť povinnú odbornú prípravu pre policajných vyšetrovateľov a zároveň posilniť právne záruky pre podozrivých.

Srbský opozičný líder Nikola Sandulovič pred týždňom uviedol, že bol zadržaný tajnou službou v Belehrade. Jej príslušníci ho "bili, mučili, ponižovali" a vyhrážali sa zabitím jemu aj jeho rodine, oznámil Sandulovič.